Tuesday, November 8, 2011

Hari Raya Aidiladha

Apa khabar?
Baik? Hebat? Sangat hebat?
hehe, suka hati lah... tak nak campur !
^_^

Ok, dalam email ringkas ini, saya ingin mengambil
kesempatan untuk mengucapkan, selamat Hari Raya
Aidiladha.

Tahun ini ada buat korban ke?
Kalau ada, Alhamdulillah. Kalau, takde,
boleh pasang niat.
Niat pergi haji satu.
NIat buat korban satu.


Owh ye, disebabkan hari ini ramai nak balik kampung,
saya ingin berkongsi beberapa tip beraya orang-orang kaya.

#### Sebelum bertolak ####

Orang-orang kaya, sebelum bertolak, akan baca doa
naik kenderaan.

Disamping, menjadi pelindung kepada diri dan keluarga,
insya Allah, boleh melindungi kenderaan.

Kalau rosak, keluar duit woo....

Doa naik kenderaan, boleh search dekat google :).

Satu lagi, ialah, doa tinggalkan rumah.
Mudah sahaja doa dia.
"Dengan nama Allah, aku bertawakkal kepadaMu".

Insya Allah, terpelihara rumah kita daripada kecurian dan
bencana.

Maklumlah, sekarang ni, ada pagar mahal dan sekuriti mantap pun,
belum tentu dapat terhindar daripada kecurian dan rompakan.

Hanya Allah, tempat kita bergantung.



### Semasa Perjalanan ###

Semasa perjalanan, sediakanlah teka-teki yang mencabar minda.
At least, si driver tak lah mengantuk, boleh berinteraksi dengan penumpang lain.

Boleh juga, bawa bekal daripada rumah. Jimat duit.
Sekarang ni musim perayaan, kalau berhenti tepi jalan,
RM50 tu, senang-senang je habis.



### Sampai Destinasi ###

Apa orang kaya buat bila sampai destinasi?
Ha, ini saya nak kongsikan apa yang diorang buat.

Pertama sekali, jika mempunyai anak-anak, awal-awal
lagi dah pesan supaya jaga akhlak dan budi pekerti.

Salam orang-orang dewasa, dan jangan bergaduh.

Sama juga dengan kita, senyuman perlu
sentiasa terukir.
Cium tangan ibu ayah. Lebih baik, cium pipi
mereka.

Ada adik beradik......
ha...ni baca betul-betul. Ni apa yang orang kaya buat.

Kepada adik beradik, cuba gurau-gurau dengan mereka,
seperti ungkapkan,

"wah, makin sihat kau ni. boleh open table "
atau
"Cantiklah akak raya ni, jangan lupa bagi duit raya lebih
tahun ni"

Bukan apa, orang kaya sentiasa nak jaga network.
Dan, network paling dekat ialah keluarga sendiri.

Oklah, terpanjang pula email kali ini.

Tahun ni, saya tak pulang beraya, saya raya di sini aje.
Minggu depan, habis raya, insya Allah, balik kampung.


Apa-apa pun, saya doakan supaya anda selamat pergi,
dan selamat balik.