Monday, October 29, 2012

Puding Jagung & Agar-agar cantik

Hari Raya Aidiladha sudah berlalu....disebabkan busy & line internet yg tak menentu di kampung menyebabkan aku lambat uploadkan blog nie...Dapat juga buat tiga menu pencuci mulut pada raya hari tu...puding jagung, agar-agar & kek batik coklat.
Kek batik tak sempat snap picture...memasing dah tak sabar-sabar nak rasa....
Inilah caraku...
Puding Jagung
Resepi puding jagung:
Bahan-bahan:-
* air 400ml
* susu cair 1 tin
* tepung hoen kwee 1 pek
* gula pasir 2 cawan ( ikut rasa )
Cara-caranya:
# Masak air bersama gula pasir, bila dah sebati masukkan tepung hoen kwee.
# Setelah mendidih masukkan susu cair dan kacau rata.
# Masukkan ke dalam acuan yang cantik, disejukkan barulah dimasukkan ke dalam peti ais.
Agar-agar nie senang sangat buat tapi kena kreatif untuk dituangkan ke dalam acuannya...resepinya tak perlu ler ek...letak kaler merah, kuning & hijau jer tapi jangan lupa letak gula pasir dan kalau nak menarik letak jer apa-apa optional yang anda suka...ok...taraaa....
Agar-Agar
try ler.....