Tuesday, April 30, 2013

Aneh IC pelik ditemui!!

IC pelik dan misteri ditemui. Seorang pemuda tidak ingin namanya didedahkan menemui IC dalam dompet di taman rekreasi di Gelugor Pulau Pinang. IC tersebut seperti IC kita semua bezanya tak bernama dan bergambar.

“Saya tidak mengesyaki apa-apa, namun terkejut kerana keadaan kad sebegini rupa pun ada. Dalam dompet berkenaan tidak ada duit dan sebagainya, namun hanya kad pengenalan tersebut sahaja yang ditemui,” katanya. – SinarHarian

Dia bertegas mahu menyimpan IC berkenaan sekiranya diperlukan Jabatan Pendaftaran untuk membuat siasatan.


Pada musim pilihanraya, IC sedemikian ditemui dan ia boleh menimbulkan kemusyikalan kepada kita. Kebimbangan kita tetap wujud kerana mungkin boleh disalahgunakan dan mungkin jumlah bukan satu seperti yang ditemui. Persoalannya juga, kenapa IC sedemikian boleh wujud.

Jabatan Pendaftaran Negara, sila tampil membuat penjelasan!!

MP : Nak dekat pilihanraya ini macam-macam perkara pelik yang berlaku.....
        Sumber

Segmen Topup 24 Jam Fizgraphic



Assalamualaikum w.b.t

Segmen ini akan berlangsung selama 24 jam sahaja mulai pada jam ini. 
So besok pada pukul 12 Tengahari bertarikh 1 Mei 2013 akan TAMAT.
Segmen ini ditaja oleh Fizgraphic, EmasPutih, CikLyeen, Hakimie, Cimie, Alia dan Amirul.

Syarat-syaratnya : 

Buat entry bertajuk :
Segmen Topup 24 Jam Fizgraphic


Follow blog tersebut :

Like Fan Page

Follow Google +


Follow Twitter




WAJIB Copy paste coding entry yang diberikan dibawah ini dan paste kan ke ruanganhtml post. *kalau x faham sila ikut step dibawah*




SIAP? Tinggalkan link entry di ruangan komen di bawah.

HADIAH : 
Top Referal
RM10 x 4

Random
RM5 x 8

SELAMAT MENJOINKAN DIRI!

MP : teruja segmen terpantas ini dan klik sini

SERAT ATAU FIBER MELAWAN DAN MENYINGKIRKAN LEMAK

serat
Di Amerika sahaja,penduduknya membelanjakan 33 bilion dolar setiap tahun pada produk berat badan, banyak produk penurunan berat badan yang dipasarkan tidak disokong dengan penyelidikan saintifik. Mengapa anda tidak menyimpan wang anda dan mengelakkan kekecewaan dengan memilih produk yang berasaskan serat.
Makanan dan produk berasaskan serat terbukti untuk melawan lemak, serat berkuasa menyingkir lemak. Makanan yang kaya dengan serat adalah murah, dan ia adalah mudah untuk menyerap ke dalam makanan harian anda. Diet yang tinggi dalam serat bukan sahaja akan membantu anda mengurangkan berat badan, ia akan meningkatkan prospek anda untuk kesihatan yang lebih baik dan panjang umur.

Bagaimana Serat Melawan Lemak
Terdapat lebih banyak bukti  bahawa makan makanan yang tinggi serat boleh membantu anda mengurangkan berat badan. Apabila penyelidik di Universiti Tufts dalam kajian yang diterbitkan, kesan serat pada kelaparan, mereka mendapati bahawa mereka yang mengambil serat tambahan 14 gram sehari dalam diet mereka akan   makan 10 peratus kurang kalori berbanding sebelum ini. Dalam kajian lain, penyelidik di Universiti Hospital di London, Ontario, menggunakan diari makanan terperinci untuk membandingkan pengambilan serat peserta kajian pada berat yang berbeza. Mereka mendapati bahawa orang-orang yang mengekalkan berat badan yang sihat makan serat 30 peratus lebih daripada mereka yang berbadan gemuk atau berlebihan berat badan.

Serat membantu individu untuk mengurangkan berat badan dengan dua cara. 
Pertama, ia membuat anda dapat menahan lapar lebih lama, yang membuatkan anda merasa kenyang. Tetapi serat juga melambatkan pencernaan, yang membuat anda dapat mengurangkan hawa nafsu makan.

Kedua ,serat juga dapat mengurangkan kadar penyerapan kalori dalam makanan anda.Ini baik untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan.
Terdapat dua jenis serat: larut air dan tidak larut air. Lazimnya, ditemui dalam dedak gandum dan kulit beberapa buah-buahan dan sayur-sayuran.Ia menyediakan pukal dan membantu mengawal usus. Serat larut air didapati dalam oat, kacang, lentil, barli dan kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran. Ini jenis serat menyerap air dalam saluran pencernaan, yang dapat membantu anda berasa kenyang dan melambatkan pencernaan anda.
Fiber atau serat juga dapat menghapuskan perut buncit dan menyingkirkan lemak degil. Didapati mereka yang mengamalkan makanan tinggi fiber dalam diet harian mereka berjaya mengurangkan 1-3 kg dengan konsisten dalam masa 2-4 minggu pengambilan. Serat juga berfungsi menyingkirakan toksin dalam badan.

Monday, April 29, 2013

Segmen #2 Bloglist 12 Jam Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Mei dan Jun 2013 di Mialiana.com bermula tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen #2 Bloglist 12 Jam Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI.
Senang dan mudah bukan?

15 blog yang bertuah akan dipilih oleh Mia Liana sendiri dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

MP : We are supported you....

MasterChef Selebriti Malaysia 2013


Childish Mind


Meluat tengok aksi Zain Saidin dalam episod Masterchef Selebriti Malaysia malam tadi yang menyebabkan beliau terkeluar.  Beliau telah mengeluarkan kata-kata kurang ajar dan biadapnya terhadap para juri dalam program tersebut yang menyebabkan Chef Jo meninggikan suaranya terhadap beliau.
Lebih 'loya' tengok aksi Che Ita yang gedik dan menyokong tindakan kurang ajar Zain Saidin..Adakah ini pasangan hidup Che Ita yang fikirannya kebudak-budakkan.
(biarlah mereka berdua terkeluar...menyampah...)

#03 Zain Saidin Terkeluar MasterChef Selebriti Malaysia - ROTIKAYA

#04 Zain Saidin Terkeluar MasterChef Selebriti Malaysia - ROTIKAYA

Picture : Facebook

MP : Tak pandai masak tapi berlagak bodoh sombong......

Sunday, April 28, 2013

APA DAH JADI DENGAN HARIMAU BINTANG?

Sekumpulan penduduk yang berang memijak bangkai seekor harimau bintang yang mati ditembak polis di sini semalam.  Mereka memijak bangkai tersebut kerana haiwan tersebut sebelum ini berkeliaran sehingga menyebabkan penduduk hidup dalam ketakutan.

penduduk yang berang memijak bangkai seekor harimau bintang


                           bangkai seekor harimau bintang

Menurut laporan, seramai 15 orang cedera termasuk tiga anggota polis dan dua pegawai dari Jabatan Perhutanan selepas diserang haiwan itu.Bangkai haiwan itu juga diarak penduduk yang gembira dengan kematian harimau tersebut.






MP : Sumber 

Saturday, April 27, 2013

Segmen Menangi Topup Neskopi




Tarikh tutup
29 April 2013 jam 1700



TERUJA DENGAN NESKOPI




MP : JOM KLIK BANNER

Segmen Sabtu by Emas Putih Part #4

As-Salam


Hari ni nak buat segmen sabtu part #4 
Segmen ini akan berlangsung selama 2 hari bermula
27 April 2013 jam 11.59 PM - 29 April 2013 / 11:59 PM
( 2 hari sahaja )

Syarat :

1. Follow blog  :

2. Like fan page :


 3. Follow G+ kat bawah ni



3. PALING WAJIB copypaste coding entry  yang diberikan dibawah ini dan paste kan ke ruangan html post.   *kalau x faham sila ikut step dibawah*


Dah siap? Tinggalkan entry segmen anda di ruangan komen.

Hadiah : 

Top Referral
Topup RM10

Random
Topup RM5 x 9
Topup RM3 x 1

Selamat menjoinkan diri dalam Segmen Sabtu by Emas Putih Part #4 !!

MP : Jom join segmen Emas Putih yang menarik nie....

PUNCA HATI MENJADI KERAS




MP : seharusnya kita muhasabah diri kita dalam menjalani kehidupan ini......

PEMILIHAN PERAJURIT MUDA TENTERA DARAT



Kepada sesiapa yang telah menghadiri sesi pemilihan awal Perajurit Muda dan terpilih untuk menghadiri sesi pemilihan akhir, anda akan menjalani pemeriksaan kesihatan di RSAT (Rumah Sakit Angkatan Tentera) seterusnya menjalani Ujian Kecergasan Asas (UKA).  Ujian ini adalah wajib bagi semua peringkat LLP atau pegawai dalam ATM.  Kini, hanya 3 jenis ujian sahaja bagi ujian ini.  Ujian kecergasan tersebut adalah :-

1.  Larian sejauh 2.4 kilometer dalam masa kurang 12 minit.
2.  Bangkit tubi (Sit up) sebanyak 50 kali dalam masa 2 minit/Wanita sebanyak 43 kali.
3.  Tekan Tubi (Push up) sebanyak 50 kali dalam masa 2 minit/Wanita sebanyak 43 kali.

Jika salah satu daripada UKA ini gagal, maka secara automatik anda gagal dalam sessi pemilihan akhir tersebut.




 MP : Sumber : Sel Pemilihan TD

Friday, April 26, 2013

LATIHAN KETENTERAAN DI MALAYSIA...ADA BERANI ?

Anda berani makan monyet ?
Kita pernah dengar latihan ketenteraan yang survival dilakukan oleh tentera kita, antaranya berendam di dalam paya, berenang sejauh berkilometer, aksi paling survival makan monyet...!!!
Aku terserempak dalam blog dan terjumpa gambar menarik ini. Siap lapah dan panggang....ermmm tak tertelan aku rasanya...(keluar muntah hijau)
Dalam gambar ada tentera pranita kita yang nampak ceria makan monyet, memang superb...






Teringat cerita orang lama dalam ketenteraan bukan makan monyet jer, makan ular pun ada.....
MP : Sumber

KATA-KATA HIKMAH



MP : Sesungguhnya aku bersyukur kepadamu Ya ALLAH kerana masih lagi bernafas di hari Jumaat yang mulia ini.....

Thursday, April 25, 2013

Saya Nak Masuk Dalam Bloglist Fuh.My

segmen bloglist


Jom klik banner untuk join.....

MP : Segmen menarik.....

Pelik budak ini hobinya bersihkan debu


Ada berita aneh yang datang dari anak-anak. Jika biasanya anak-anak akan sangat susah sekali untuk diajak bersibersih rumah, terutama merapikan tempat tidurnya sendiri. Namun lain hal nya dengan anak laki-laki ini.


Seorang anak berusia sembilan tahun asal Inggris ini mempunyai hobi yang unik. Dirinya sangat suka membersihkan debu dirumahnya setiap hari.

Beberapa anak-anak menyukai haiwan peliharaan, bahkan banyak yang suka dengan mobil-mobilan atau boneka, tapi Fountain Lane sangat berbeda dengan anak-anak seusianya. Dia menyukai alat penghisap debu dan favoritnya adalah pembersih debu dari produk Henry.

Lane memiliki keadaani genetik yang langka, yang disebut Sindrom Williams. Dimana anak yang memiliki keadaan seperti ini mampu bersosialisasi dengan baik daripada anak seusianya dan juga cara bicaranya menjadi lebih dewasa.

Sang ayah, Mark, mengatakan bahwa keadaananaknya ini juga cenderung terobsesi pada suatu hal dan mampu berbicara layaknya orang dewasa.
"Orang dengan keadaan yang dialami Lane ini cenderung terobsesi terhadap hal-hal tertentu serta mampu berbicara dalam cara yang lebih dewasa dibanding teman-temannya,” kata Mark.

Aksi bersih-bersih yang dilakukan Lane ini mulai dicubanya setelah melihat ibunya sedang membersihkan debu dirumahnya.
Saat ini Lane memiliki 17 macam alat pembersih rumah tangga yang ia gunakan setiap hari. Selain beberapa merk Henry, Lane juga menyimpan Dyson, VAX, dan George di kamar tidurnya.


Bocah ramah ini sangat suka mengunjungi toko vacuum cleaner dengan orang tuanya. Dia bahkan membantu sebuah hotel di daerah tempat tinggalnya untuk menguji peralatan yang dia beli.

Lane mengatakan bahawa dirinya sangat suka membersihkan debu dirumahnya. "Saya suka membersihkan debu setiap hari. Yang paling saya suka adalah pembersihkan karpet, terutama Henry," ungkap Lane.


Seperti diketahui, Sindrom Williams adalah kelainan kromosom langka yang juga dapat menyebabkan penyakit kardiovaskuler seperti penyempitan aorta dan beberapa ketidakmampuan belajar.
Sindrom Williams ini juga dapat mengakibatkan seorang anak lebih ramah, bersemangat dan menyenangkan daripada anak-anak biasanya.

MP :  Sumber

Bayi Ajaib yang Boleh Terbang


Tentu rasa pelik jikalau tengok gambar bayi-bayi ini seolah-olah boleh terbang di awang-awangan.
Tetapi ini adalah beberapa foto bayi yang mengalami edit foto seolah-olah mereka sedang terbang.  Gambar-gambar berikut nampak ohsem dan mengkagumkan......











MP : SUMBER

Wednesday, April 24, 2013

WORDLESS WEDNESDAY #08




MP : SUMBER FACEBOOK ACHIK ZAM

Special Giveaway from SABAH



First time aku nak join segmen blogger from Sabahan....I wish u dear HAPPY BIRTHDAY...
Jom klik banner di atas bagi memeriahkan segmen ini.....


Untuk segmen ini aku nak tag : Emas Putih, Apit & Farah...

MP : Segmen lagi.....

Segmen Topup 24 Jam by Emas Putih Part #2



Teruja nak join Segmen Topup 24 Jam Part #2 by Emas Putih nie sebab hadiahnya merupakan topup handphone...
Menarik tu, jom klik banner dan meriahkan segmen pantas dari Emas Putih......

MP :  Emas Putih selalu menganjurkan segmen.....


Tuesday, April 23, 2013

TRIJICON




TRIJICON alat optik pandang malam dan self-luminous , yg menggunakan isotop radioaktif tritium, optik fiber pengumpul cahaya dan bateri.


MP : SUMBER

OHSEM ! GAMBAR STERENG KERETA FORMULA 1


Siapa belum pernah tengok stereng kereta Formula 1? Jom tengok gambar-gambar kat bawah yang memaparkan stereng kereta Formula 1 yang canggih dan unik.....

formula1


formula2

formula4

formula3


 formula7

formula6

MP :  BANYAK BUTTON MACAM REMOTE CONTROL......
             CREDIT SUMBER

SISTEM MENGANGKUT KERETA ATAS KERETAPI


Di Amerika Syarikat kerana jarak kilang ke pusat jualan yang jauh, mereka menggunakan keretapi sebagai mod pengangkutan utama. Sekitar tahun 1970an, syarikat Chevrolet bekerjasama dengan syarikat keretapi Southern Pacific untuk menghasilkan sistem kargo Vert-A-Pac. 

Kereta Chevy Vega diangkut secara menegak di dalam gerabak khas bagi menggunakan ruang secara maksimum.Sistem Vert-A-Pac mampu memuatkan 30 buah kereta di dalam sebuah gerabak berbanding hanya 18 untuk sistem sebelum ini. Ini memastikan kos penghantaran kereta Chevy Vega adalah murah dan sekaligus harga jualan kereta ini juga boleh dikurangkan bagi menjadikannya mampu milik.



Ia adalah sebuah kereta api yang direka oleh General Motors dan Pasifik Selatan untuk menghantar Chevrolet Vega. Kereta ini telah membina untuk dihantar menegak. A Vert-a-Pac boleh memegang 30 Vegas bukannya 18 holded oleh autorack mendatar normal.







MP : Sumber & Sumber