Friday, August 30, 2013

Majlis Gempak Di Negeri Melaka Pada Hujung Minggu Ini



1.  Majlis Rumah Terbuka Malaysia Sambutan Hari Raya Aidilfitri 
    Tahun 2013 Peringkat Persekutuan
     Lokasi : Stadium Hang Tuah, Hang Tuah Mall Melaka
     Tarikh : 30/08/2013 (Jumaat)
      Masa  :  5.00 petang

Kelebihan Istighfar



MP : Semoga menjadi amalan.......

Thursday, August 29, 2013

Terpilih Kawad Terbaik Di 22 RAMD

Image result for lambang tentera darat
sumber google


Semalam dapat sms dari my son di Sandakan, Sabah....dia terpilih kawad terbaik kali ini dan pada hari ini ada final untuk pemilihan best student kawad terbaik di 22 RAMD Kem Sri Kinabatangan Sandakan, Sabah.

Tersentuh Hati




Pagi tadi:
Pergi ke bank, bayar hutang kat Cash Deposit Atm. Di belakang, ada seorang pakcik berdiri.

Wednesday, August 28, 2013

Tuesday, August 27, 2013

Sekitar Gambar Jenazah Anggota Malbatt 5 Di Lubnan

Menurut BERNAMA, Jenazah anggota pasukan Batalion Malaysia (Malbatt 5) Sarjan Rosdi Mohamad Zan yang meninggal dunia akibat kemalangan kenderaan tentera di Lubnan, dijangka tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) pada 2.30 petang ini.

Tip Untuk Mencegah Paras Kolestrol Tinggi

Cholesterol Meter High Showing Unhealthy Fatty Diets - stock photoRoad sign to exercising,losing weight,healthy diet and and high cholesterol - stock photo

----------------------------------------
SEJARAH KELUARGA
---------------------------


Kolesterol sebenarnya datang dari dua sumber, tubuh dan makanan.
Salah satunya boleh menyumbang kepada kolesterol tinggi. Ada
sesetengah orang yang mewarisi gen (genetik) yang menyebabkan
terlalu banyak penghasilan kolesterol dalam badan. Bagi orang lain,
diet adalah penyebab utama.

Monday, August 26, 2013

Kisah Hari Raya Aidilfitri Di Muar








terserempak dengan kopitiam ini di Bandar Muar

Dah masuk Syawal ke 19 nie baru aku nak citer kisah hari raya pertama yang lalu....
Hari raya pertama selepas sessi bergambar di kampung aku kat Alor Gajah, 
(hari raya tanpa my son yang bertugas di Sandakan, Sabah)

Deejay Era FM diarah mohon maaf isu 'cap ayam'

Foto : Terengganu Today
MIRI - Deejay Era FM iaitu Johan, Ray dan Hanif akan memohon maaf kepada juara Liga Perdana Sarawak berhubung komen 'cap ayam' dalam rancangan Johara Pagi Era minggu depan.

Punca Sukar Turun Berat Badan

Red apple and measure tape. Illustration on white background - stock vectorWeighing machine Free Photo

1. Kurang minum air kosong 
2. Tidak sarapan pagi. Sarapan amat penting utk turun berat badan 
3. Tidak cukup tidur 
4. Makan makanan yg tak seimbang
5. Metabolisma yang lambat
6. Makan lewat malam
7. Kurang bersenam untuk bakar kalori
8. Skip waktu makan


Sumber: picture

MP :  Berat badan masih maintain lagi.....

Saturday, August 24, 2013

Petua Untuk Memagar Diri Sendiri

Garden Free PhotoRazor on Top of Wall Free Photo

Disini diperturunkan ilmu memagar diri dari ancaman sihir yang diamalkan dari sejak dahulu oleh para ambiya. 

Waktunya: Waktu selepas solat maghrib, seeloknya pada hari Selasa bagi memagar diri. 

Friday, August 23, 2013

Sketsa OPS CANTAS



sumber

MP : Bila pihak PDRM menjalankan OPS CANTAS macam-macam benda yang dijumpai dan perkara yang tidak dijangkakan akan berlaku......

Gambar Bangkai Bas Di Jalan Genting Highlands

GENTING HIGHLANDS: Bangkai bas yang terjunam sejauh 60 meter ke dalam gaung di Genting akhirnya dikeluarkan oleh polis dan Jabotan Bomba dan Penyelamat pada pukul 12.45 tengah hari tadi.

Kolestrol Jahat Dalam Kuih Raya

sumber : google
Sebenarnya, ramai yang tak tahu Kuih Raya antara makanan yang
tinggi kolesterol. Betul ke? Banyak Kuih-kuih Raya yang dihasilkan
menggunakan Marjerin, sejenis minyak tepu yang dihasilkan dari
tumbuhan. Makin tepu minyak tu makin enak lah rasanya. Marjerin
inilah yang membuatkan kuih raya rasa sedap, berlemak dan berikan
tekstur kuih yang menarik.

Thursday, August 22, 2013

Segmen : 1st Segmen Singgah Blog Saya 2013



Segmen Kisah Si Dairy ini paling simple dan mudah.
Segmen ini hanya berlangsung beberapa hari sahaja iaitu dari 
21-23hb Aug 2013  sehingga jam 11.59 malam.

MP : Jom klik banner untuk join......

Segmen 12 Jam Bloglist #4 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan September dan November 2013 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 22 Ogos 2013, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #4 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

15 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

MP : Jom join.....

Pemilihan Awal Perajurit Muda Lelaki / Wanita Tentera Darat



Sempena Hari Terbuka MINDEF di Berjaya Times Square, Kuala Lumpur pada 

24 & 25 Ogos 2013, Tentera Darat Malaysia mempelawa Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan memenuhi syarat untuk menghadiri 
sesi Pemilihan Awal Perajurit Muda Lelaki/Wanita TD. 
Mereka yang berjaya akan dipanggil untuk menghadiri sesi Pemilihan Akhir untuk Perajurit Muda Lelaki Siri 174/2014 dan Perajurit Muda Wanita Siri 36/2014 dan seterusnya akan menjalani Latihan Asas Ketenteraan selama 6 bulan di Pusat Latihan Asas Tentera Darat (PUSASDA), Port Dickson, Negeri Sembilan yang dijadualkan pada bulan Mac/April 2014. Untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut sila......
KLIK DI SINI DAN DI SINI



sumber

MP : Jom join ATM dan harungi kehidupan yang sebenarnya penuh dengan kesungguhan dan jati diri yang tinggi......
Apa ler kabarnya my son di Kem Sri Kinabatangan....dengarnya ada kerja kursus dan latihan lepas itu baru operasi 3 bulan....no phone, no contact....(malam tadi baru jer mimpi dia...)

Wednesday, August 21, 2013

Sekitar Gambar Nahas Bas Di Genting, 37 Disahkan Mati

BENTONG: Sehingga jam 8.30 malam ini, seramai 37 orang disahkan maut manakala 16 lagi mengalami kecederaan dalam nahas bas terhumban gaung di KM3.6 Jalan Genting-Karak, petang tadi. 

Jabatan Bomba dan Penyelamat berkata, daripada jumlah itu, 24 mangsa adalah lelaki manakala 13 lagi adalah wanita. Sementara itu, 11 lelaki dan lima wanita mengalami kecederaan dalam nahas terbabit. 


Wordless Wednesday # 22



MP : Tiket free....hehe

Wordless Wednesday # 21



sumber

MP : Siapa yang bersalah.........?

Tuesday, August 20, 2013

GIVEAWAY SAYA NAK TEDDY BEAR BY FARISHA


Sempena Hari Raya Adilfitri 2013,
Farisha telah mengadakan Giveaway hebat
yang menawarkan Hadiah Teddy Bear sebagai hadiah utama
Dijemput semua sertai Giveaway ini

Setuju Tak Subjek Sejarah Wajib Lulus ?



Subjek Sejarah sememangnya penting dalam mana-sama sistem pendidikan di seluruh dunia kerana selain bersifat pembelajaran, mata pelajaran itu berupaya mendidik murid untuk menerima hakikat jati diri mereka terhadap negara.

Monday, August 19, 2013

Berjalan Raya Di Rumah Artis @ Saudara Mara

ROTIKAYA_033 Koleksi Mega Gambar Para Selebriti Sambut Hari Raya Aidilfitri - ROTIKAYA
Hari raya yang lepas semasa berjalan raya ke rumah saudara mara di kampung, anak aku bersama sepupu-sepupunya planning nak pergi ke rumah Remy Ishak katanya

Renung-Renungkan

Path in Nature Free PhotoKayaking on river Free Photo









R E N U N G-RENUNGKAN:

1) Dari bujang-kahwin No 1 → no.2 → DLL….
2) Dari pakai moto kapcai → kancil-wira → Honda → seterusnye..

Sunday, August 18, 2013

Segmen 12 Jam Follow & Blogwalking #4 Mialiana.com


Segmen ini dibuat bagi memudahkan Mia Liana untuk follow dan blogwalking semua blog peserta segmen ini. Secara tidak langsung ianya memberi ruang dan peluang kepada blogger lain untuk turut follow, blogwalking dan berkenalan antara satu sama lain dengan lebih mesra.

Segmen ini hanya untuk hari ini sahaja, Ahad 18 Ogos 2013 bermula dari jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malamMia Liana berharap agar segmen ini mendapat sambutan dan semua blogger dijemput join.

Hanya 4 langkah mudah diperlukan :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Follow & Blogwalking #4 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri INI.
Pemilihan pemenang :
  1. 10 blog akan dipilih melalui random.org
  2. Pemenang dikehendaki memberikan satu URL entri terbaik dari blog mereka untuk di review di Mialiana.com
  3. URL entri terbaik hendaklah ditinggalkan di ruangan komen entri pengumuman pemenang nanti.
tunggu apa lagi... sila klik banner di atas untuk join....

MP : Jom join......

Saturday, August 17, 2013

Rumah Terbuka Hari Raya

Satay or sate, skewered and grilled meat, served with peanut sauce, cucumber and ketupat. Traditional Malay food. Delicious hot and spicy Malaysian dish, Asian cuisine. - stock photo






Lepas jer cuti raya, sana sini ada jamuan hari raya @ dalam bahasa glamournya 
open house.

Friday, August 16, 2013

Segmen: Follow & Bloghopping Bubblynotes.Com #2

Kembali menemui uols setelah sekian lama... Segmen: Follow & Bloghopping Bubblynotes.Com #2... ^_^...

Seperti maklum, segmen ini dibuat bagi memudahkan saya a.k.a. Cik Puan Bubbly serta rakan2 lain untuk follow dan bloghopping semua blog peserta segmen ini. Dalam masa yang sama, nak bagi ruang buat kita semua untuk berkenalan antara satu sama lain dengan lebih mesra giteww... he he he... 

Segmen: Follow & Bloghopping Bubblynotes.Com bermula dari hari ini, 15/8/2013, jam 1.00 petang SEHINGGA 22/8/2013, jam 1.00 petang... Aci tak? *_^ ... Hopefully segmen ni dapat sambutan dari uols macam segmen2 yang lepas dan semua blogger dijemput join... Pada yang rajin datang, rajin komen, silent reader, stalkers, he he he...stalkers pun boleh, x ada masalah...masa serta peluang untuk anda menonjolkan diri...ekekekeke...

Hanya 4 Langkah Mudah Diperlukan:
1. Follow blog Bubblynotes.Com
2. Buat entri bertajuk Segmen: Follow & Bloghopping Bubblynotes.Com #2
3. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entry. Untuk copy coding di bawah ini, sila HIGHLIGHT semua coding dan tekan CTRL + C secara serentak.

Kemudian, pastekan ker ruangan HTML uols seperti di bawah ni...


4. Tinggalkan URL entry uols ke dalam ruangan komen entri ini. 

Pemilihan Pemenang:
1.   10 blog akan dipilih melalui Pakcik Random. (random.org)
2.   Pemenang akan diumumkan pada 25/8/2013.
2. URL Blog pemenang akan diletakkan di sidebar bubblynotes untuk tempoh sebulan bermula dari 25/8/2013 sehingga 25/9/2013.

So, kalau2 sudi tu, silalah support dan juga join... *_^... Selamat Bersegmen & Ber-Bloghopping!

MP : Jom klik banner dan support sesama bloggers......

Thursday, August 15, 2013

Pantun Hari Raya

Retro Scrapbook Element for Muslim Ramadan Translation of Malay Text: Greetings of Eid ul-Fitr, The Muslim Festival that Marks The End of Ramadan - stock photoMuslim celebration - Ha ri Ra ya/background wallpaper design - stock vector

Honda V-Tec angkuh bergaya.. 
Mitsubishi mivec saingan utama.. 
Bukan nk cerita pasal kereta.. 
Saje nk ucap selamat Hari Raya.. 

Wednesday, August 14, 2013

Hantaran Mahal

malaysian currency - RM50 - stock photo


Ustaz azhar idrus cakap :
Hantaran mahal-mahal ni berbaloi bagi wanita yang hafaz quran 30 juzuk, 

tahu bab feqah, pandai masak, menjahit, bijak, tutup aurat sempurna dan seumpama.

Ni nak hantaran mahal-mahal,
tapi makna doa iftitah pun tak tahu,
rukun solat pun tak ingat,
haid nifas istihadah pun tak tahu nak beza,
baca quran pun malas,
bangun pun tengahari.

Mari tanya diri kita,
layak kah memiliki hantaran semahal itu?


MP : Heboh sekarang cerita hantaran mahal di media massa.....kalau rasa tak cukup duit tu buat yang wajib jer, tak perlu bergolok gadai nak tunjuk kat siapa ? Majlis memang grand tapi hutang piutang keliling pinggang sampai mati pun tak habis bayar.....dulu tak sama dengan sekarang.....renung-renungkan....

Tuesday, August 13, 2013

Hargai Jasa Pasukan Keselamatan



Musa Aman (tiga dari kanan) menyampaikan sumbangan kepada salah seorang anggota tentera Batalion ke-22 Rejimen Askar Melayu Diraja di Kem Sri Kinabatangan, Sandakan, Sabah, kelmarin.


SANDAKAN 4 Ogos - Pengorbanan pasukan keselamatan mempertaruh nyawa demi menjaga keselamatan dan mempertahan kedaulatan negara amat tinggi nilainya dan terlalu sukar dibalas.

Monday, August 12, 2013

Hari Raya Line Internet Slow

Hari ini baru nak terjah my blog, kat kampung masa raya hari tu line internet slow sangat dan susah nak online, so tak dapat ler nak upload story raya.......

Thursday, August 8, 2013

SELAMAT HARI RAYA BUAT SEMUA PERWIRA NEGARA


Photo: Selamat hari raya skot..Photo









Picture : Sumber
MP : Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua perwira negara dan anakanda di 22 RAMD Kem Sri Kinabatangan Sandakan, Sabah yang bertugas di sana...........