Friday, January 31, 2014

Solat Tahajjud Dan Kebaikannya

sumber


SOLAT TAHAJJUD: 
5 Kemuliaan di dunia, 4 kemuliaan di akhirat.

Rasulullah saw bersabda, "Barang siapa menjaga tahajjud dengan sungguh-sungguh, maka Allah memberinya sembilan kemuliaan (lima di dunia dan empat di akhirat).

Thursday, January 30, 2014

Puisi Komando 3 Purnama

Kredit : sumber
MP :  "Hero Bukanlah Aku....Zero Mungkin"......luahan kata-kata bagi yang mengerti......

Alamat PUSASDA


Pintu Gerbang

Di sini aku nak share alamat PUSASDA, ramai yang nak tahu alamatnya atas sesuatu urusan di sana.

KOMANDO...KOMANDO...KOMANDO...

Komando: The Tough Job
sumber


MP : Biar gambar berbicara.....

Wednesday, January 29, 2014

Mana Satu Pilihan Anda ?


Musim perayaan Tahun Baru Cina makin hampir yang akan disambut pada hari Jumaat nanti. Oleh yang demikian ada di antara kita yang dah start bercuti panjang.

Tambang Bas Dah Pun Naik


Semalam aku ke Melaka Sentral untuk membeli tiket bas dari Melaka ke Kuala Lumpur dan perhentian untuk penumpang akan diturunkan ialah di Terminal Bersepadu Selatan (TBS).

Keyword PUSASDA Makin Top

Keywords
Hits



pusasda
8
perajurit muda pusasda tamat pada february 2014
8
pengalaman di pusasda 
8









Sekali lagi keyword Pusasda berlegar-legar kat blog aku.  Dalam minggu ini ramai yang terjah tentang entry PUSASDA.  

Wordless Wednesday # 61

sumber


MP : Aduhai....Tak tahu nak cakap apa.....

Tuesday, January 28, 2014

GIVEAWAY CNY by DEDEQ


Jom join segmen simple dari Dedeq.
Klik Banner untuk join.

Limau Mandarin Di Tahun Kuda

limau mandarin

Semalam my hubby dapat sekotak limau mandarin, customer dia yang bagi.  Limau mandarin ini memang manis dan ia didatangkan nun jauh dari Pakistan.  Gred limau ini ialah gred A dan ia bersaiz XL.  Memang manis dan terasa oren.....

Elaun Kasih Sayang Dari Anak Yang Berkhidmat Dalam Tentera


Alhamdulillah....Setelah lama menunggu akhirnya hari ini baru ler masuk elaun yang wajib diberi oleh anak yang berkhidmat dalam Angkatan Tentera Malaysia.

Bantuan Awal Persekolahan 2014


Alhamdulillah bantuan awal persekolahan untuk tahun 2014 telah selamat diterima. Untuk makluman bantuan ini perlu diberi kepada murid-murid sebelum hujung bulan ini.

Doa Pada Waktu Pagi

sumber
MP : Semoga dapat dikongsi bersama dan diamalkan......

Monday, January 27, 2014

Betul Ker Cuaca Sejuk Di Malaysia Akan Berakhir Minggu Ini ?



Rasanya dah hampir sebulan cuaca sejuk dan berangin telah melanda negara kita.  Masa dalam perjalanan menghantar anak di UIA awal bulan hari tu, lalu kat highway memang cuaca berangin.  So tidak boleh memandu terlalu laju sebab ada tempat-tempat laluan highway tertera lambang angin lintang.  Kena ler memandu ikut peraturannya.

Di Mana Letaknya Maruah Kita?

sumber

MULANYA 
saya cuba bersangka baik dengan apa yang menimpa seorang guru mualaf di SJKC Nan Ya, Kota Tinggi, Johor, atas nama dakwah. Tetapi setelah lama mengikuti isu ini, ditambah oleh sebuah syarikat pembinaan yang menghalau artis bertudung dalam majlisnya, menjadikan saya jadi geram.

Kita Berada Di Situasi Yang Mana ?

Cara-Mudah-Mengamankan-Gadget
sumber

Situasi : Duduk di tempat awam

-> Dikelilingi ramai orang 
-> Masing masing keluarkan iPad , iPhone , Samsung Tab 
-> Jealous 
-> Dengan bangga keluarkan handphone Nokia 3310
-> Letak dekat telinga -> Cakap "Ye , Dato' . Tender 4 Juta tu bila agaknya boleh siap?" 
-> Semua orang pandang -> Bangga

Keyword Mencari Jodoh Tentera Darat 2014


Keywords                                   

mencari jodoh tentera darat 2014


Keyword 'mencari jodoh tentera darat 2014' masuk kat blog aku minggu lepas.  Siapa pulak yang nak mencari jodoh dengan abang-abang askar ni?  Cuba angkat tangan, mesti ramai yang mencari calonnya.

Sunday, January 26, 2014

Bila Bil Astro Tidak Dibayar....




Talian Astro dah unsubcribed pagi sabtu semalam.  Dah banyak kali customer service telefon mengingatkan tentang pembayaran bil Astro.  Tetapi kalau dah tak bayar tu taliannya tetap dipotong jugak.  No reason ....

Kita Tidak Dapat Melawan Takdir


PICCA NYAN NYAN NYAN by ItaRoyaNx
sumber
Minggu ini memang aku agak sibuk, banyak aktiviti di office, maklum ler nak cuti Tahun Baru Cina dalam hujung bulan ini.  Petang semalam aku mengalami sakit kepala yang teramat sangat, stress mungkin.

Saturday, January 25, 2014

Keadaan Cuaca Sejuk Di Malaysia

sumber
MP :  Kat Melaka pagi semalam suhu 23 darjah celcius......

Melayu Mudah Lupa


MP: Perjuangan akan berakhir sekiranya kita mudah lupa, gelap mata dengan kuasa dan mengumpul kekayaan.....

Friday, January 24, 2014

Tinta Jumaat

Photo: Makna perkataan: “Selawat”. Perkataan selawat berasal daripada perkataan solat yang bererti doa atau pujian.

Selawat Allah SWT ialah pujian-Nya di sisi para malaikat. Selawat malaikat ialah doa memohon tambahan gandaan pahala. Dan selawat orang mukmin ialah berdoa memohon supaya Allah SWT melimpahkan rahmat, menambahkan kemuliaan, kehormatan dan kepujian kepada penghulu kita Nabi Muhammad SAW.

Makna selawat dari Allah Ta’ala kepada hamba-Nya adalah limpahan rahmat, pengampunan, pujian, kemulian dan keberkatan daripada-Nya. [Lihat kitab “Zadul Masir”, 6/398].

Ada juga yang mengatakan ia bererti taufik daripada Allah Ta’ala untuk mengeluarkan hamba-Nya daripada kegelapan (kesesatan) menuju cahaya (petunjuk-Nya), sebagaimana dalam firman-Nya:

“Dialah yang berselawat kepadamu (wahai manusia) dan malaikat-Nya (dengan memohonkan keampunan untukmu), supaya Dia mengeluarkan kamu daripada kegelapan kepada cahaya (yang terang). Dan adalah Dia Maha Penyayang kepada orang-orang yang beriman”. (Surah al-Ahzab: ayat 43).

- SHARE

Follow @ Like : www.facebook.com/DrAsmadi

[Admin]
kredit : sumber



MP :  sharing is caring.....

Tinta Jumaat

Photo: Untuk renungan bersama. Semoga bermanfaat.

- Share

Follow @ Like : Dr. Tengku Asmadi bin T. Mohamad 

[Admin]
kredit : sumber


MP :  sekadar renungan....

Tinta Jumaat

Photo: [Doa] 

Assamualaikum & Selamat pagi. Amalkan doa agar dijauhkan dari sifat 'malas'.

- Share diizinkan

Follow @ Like : Dr. Tengku Asmadi bin T. Mohamad

[Admin]
kredit : sumber


MP : Sharing is caring......

Hari Lahir Suami

sumber


Hari ini 24.01....  merupakan hari lahir suami tersayang.  Semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dalam mengisi ruang-ruang kehidupan.

Thursday, January 23, 2014

Nile.Com Lanjutkan Tempoh Penghantaran Percuma


Pihak Nile.Com telah melanjutkan tempoh penghantaran percuma di Tahun Baru Cina dengan minima pembelian RM 48, untuk Semenanjung Malaysia (GDex Courier only)  dan RM 58 dengan  24Hours Cash on Delivery.

Lunch Dengan A & W

A & W

Hari ini aku lunch 1 set A & W iaitu kentang goreng, air rootbeer dan burger.  Ini pun my officemate belanja sebab dorang pergi Aeon Jaya Jusco.  Rasanya dah terlalu lama tak makan  A & W ini.

Petua Isteri Sentiasa Cantik

sumber

MP : sharing is caring.....


Kalendar 2014 Dari Ayam Brand


Minggu lepas aku terima parcel, sekali tengok sampul suratnya besar.  Tapi belum buka macam dah dapat agak,  macam kalendar jer.....

Bagaimana Nak Mengira Menggunakan Sempoa ?

Sempoa

Kalau aku tanya apa benda kat atas tu hampir semua orang tahu.... jawapannya ialah sempoa.  Tapi bagaimana nak mengiranya? Ramai yang kurang faham bagaimana nak mengiranya.

Wednesday, January 22, 2014

Wordless Wednesday # 60

sumber
MP : sharing is caring......

Apa Yang Menarik Pada Rantai Anggota Tentera ?


Tahu tak selepas tamat latihan ketenteraan di PUSASDA setiap rekrut akan mendapat rantai tentera ini.   Apa yang menariknya rantai ini ?

Wordless Wednesday # 59

kredit : sumber


MP : Latihan ketenteraan.......

Nasi Kerabu


Semalam akibat kepenatan di mahkamah aku memang tak sempat nak masak.  Memang meletihkan minda dan fizikal.  So petangnya aku ke pasar malam Kg. Lapan di Tengkera, Melaka untuk membeli nasi kerabu, nasi lemak dan kuih muih.  Pasar malam di sini pada setiap hari selasa.

Wordless Wednesday # 58

kredit sumber
MP : Ada kisah di sebaliknya......

Tuesday, January 21, 2014

Seharian Di Mahkamah

DANBO boy
sumber - layan jer ler gambar ini

Seharian hari ini aku berada di mahkamah atas satu kes syarikat.  Memang penat dan tak berbaloi rasanya.  Menjawab soalan-soalan yang diberikan oleh lawyer yang entah apa-apa yang ditanya aku pun tak faham.  

LATIHAN KOMANDO

Photo: Tengok..ada org berani cilok tak..=WRA=
kredit gambar : The Realblackdaggers
Dalam kursus asas komando ada 4 cara asas untuk dianugerahkan beret hijau, 4 cara asas ini amat penting dalam latihan komando.  Bukan senang untuk mendapatkan beret hijau.

Apa Sahaja

Nobody can be Happy - red, saying, danbo, quote
sumber


MP : Whatever........

Monday, January 20, 2014

Maaf.....Aku Busy


Waiting For The Shot
sumber - sekadar hiasan

Minggu ini aku memang busy, sebab terlibat dengan suatu kes syarikat di mahkamah.  So aku tak sempat nak buat entry terkini, kalau ada pun mungkin auto publish.

Tarikh-Tarikh Penting UPU 2014/2015


Danbo Geek ...... by Yuffie1972
sekadar hiasan

PERHATIAN UNTUK LEPASAN SPM 2013. 

19/01/2014 :- Iklan permohonan upu dalam keratan akhbar
20/01/2014 :- Sistem permohonan upu lepasan spm,stpm setaraf dibuka
20/01/2014 :- Jualan no ID di seluruh BSN

Good Morning

sumber



Selamat pagi buat semua yang sudi singgah di sini.  Semoga hari ini dimulai dengan lafaz Bismillah, diwarnai dengan  suasana kerja yang menarik, bagi yang menuntut semoga ada pelajaran baru yang menarik minat untuk diterokai lagi.

Sunday, January 19, 2014

Alternatif Kalau Terlupa Bawa Tesco Club Card



Pagi tadi aku ke Tesco untuk membeli barang dapur, tapi akibat terlebih makan ubat dan mungkin mamai sikit kerana sakit, aku boleh terlupa pulak bawa kad Tesco Club Card.

Pukul 2 Pagi Pergi Klinik


medicine
sumber : sekadar hiasan

Kisahnya malam semalam selepas aku makan kuey tiow hong kong terasa perut dan badan sakit-sakit.  Perut pulak terasa macam panas dan belakang badan memang sakit sangat.

Saturday, January 18, 2014

Zalora Voucher Discount RM 50



Semalam aku terima e-mail dari Zalora iaitu voucher discount sebanyak RM 50.  Ini kerana aku melanggan Astro e-Billing.

Cara Menghadapi Anak-Anak Yang Degil

Danbo_Snow_Play
sumber : sekadar hiasan


Ikutilah cerita seorang pembaca Blog Ibubapa Cemerlang, cerita bagaimana beliau menenangkan dirinya ketika menghadapi anak-anak yang degil walaupun pada satu ketika dahulu, beliau pernah berkasar dengan anak-anak. 

Bulan Terang

Semalam....sempat aku klik gambar bulan.  Memang menyinar sinarannya....Kalau time bulan terang nak pergi memancing senang..... hasilnya mesti cantik....betul tak....?

Friday, January 17, 2014

Darjah Satu Baru Dapat Buku Teks

Buku teks darjah satu

Genap 2 minggu persekolahan baru my girl yang darjah satu nie dapat buku teks bersama buku kerja. Teringat masa first day hari tu guru besar cakap 2 minggu nie tak belajar, setiap hari murid tahun satu akan ada aktiviti menarik agar mereka suka pergi ke sekolah.

Saya Nak RM300 Angpow Daripada Nile.com.my

http://www.nile.com.my/page.php?cd=76
nile.com.my


Dalam beberapa hari ini masa blogwalking ternampak giveaway nile.com.my kat blog kengkawan bloggers. So hari ini baru sempat nak join giveaway ini.  Sapa tak nak angpowkan....banyak tu...

Dengar Arahan Dengan Pasti


60460_623706617655090_358126430_n
Kredit : sumber
Ini adalah Kisah benar yang aku petik dari facebook sini....

Dalam AO, pasukan penyelamat sudah jumpa package Lima Kilo, seorang HVT yang perlu diselamatkan keluar daripada ancaman musuh.

Lalu CO pasukan penyelamat menggunakan radio membuat panggilan kepada CSAR team untuk extraction.

CO : Package Lima Kilo has been secured. Request immediate evac at LZ Charlie. Advise area is hot, Over.
Base : Copy, over. Package Lima Kilo has been secured. Evac at LZ Charlie. Area Hot. Bird on the way. Over.

Kat base, arahan bagi CSAR dikeluarkan.

Selang 30 minit selepas, helikopter CSAR terbang ke LZ Charlie.

CO : WOOI!!! Orang mintak helikopter extraction lah!!!! Bukan peket beras 5kg!

_____________________________________________________________________

Sekadar membuat lawak dengan NATO phonetic alphabet...

Cerita kat atas adalah bahasa semboyan dalam tentera yang digunakan semasa operasi menyelamat.


kredit : sumber

MP :  Pantas Dan Pasti.....

Tinta Jumaat

sumber
MP : Sharing is caring....

Thursday, January 16, 2014

Bloglist Khas Rakan Blogger Di Blog Zamani Abe

pinjam pic kat blog Zam

Dak Zam ada membuat teka teki tetapi secara tricky.  Tak sangka terpilih antara 11 blogger khas di blog beliau.  Caranya dengan meneka apa nama kuih kat atas tu.

E-mail Yahoo Aku Dah Beribu

Luahan Hati Perajurit Negara

kredit sumber

ORANG AWAM......Kami bekerja waktu pejabat, jika rajin buat overtime, gaji kami besar. Cuma perlu beri komitmen terbaik.  Kami sentiasa bersama keluarga, hari perayaan kami sentiasa ada.