Monday, March 31, 2014

Nuffnang - Iklan Infiniti


Infiniti EMERG-E Sports Car Concept
Infiniti EMERG-E Sports Car Concept
Iklan Infiniti baru sahaja bertapak di blog aku.  Apa itu Infiniti ?
Infiniti merupakan  pembuat prestasi kereta mewah, kereta INFINITI adalah kereta pemandu, menyampaikan pengendalian tangkas, stereng responsif, dan pecutan yang kuat dari setiap V6 dan enjin V8.

Madah Di Pagi Isnin


Assalamualaikum dan selamat pagi.......

Sunday, March 30, 2014

Penat !!!

sumber

Penat.....majlis kenduri siang tadi berjalan lancar....Alhamdulillah.....

Iklan Nuffnang - TESCO

Grocery Home

Terima kasih Nuffnang.  Kali ini iklan Tesco baru melekat di blog aku.  Tesco merupakan sebuah pasar raya besar yang berusia 12 tahun menjalankan operasinya di Malaysia.

Kenduri Aruah Di Kampung

SUMBER
Hari minggu ini memang aku sibuk.  Ada kenduri kat kampung.  Pagi-pagi dah sibuk menyiapkan bahan-bahan untuk memasak.

Saturday, March 29, 2014

Bila Suara Tidak Keluar

Sumber
Bila tengok gambar di atas, aku teringat pernah kena 2 kali suara tak keluar dari kerongkong.

Iklan Nuffnang - Lazada

klik sini


Iklan Lazada yang baru melekat kat blog aku nie memang agak menarik.  Apa yang menariknya Lazada ini ? Sekiranya berbelanja di Lazada menggunakan CIMB CASH REBATE anda akan dapat 10% discount.

Hari Sabtu Yang Sibuk



Hari ini sabtu aku kerja untuk kesekian kalinya.  Memang setiap sabtu aku kerja.  Tapi hari yang paling sibuk hari ini, sebab my colleague tak kerja dia pergi Tioman Island.

Friday, March 28, 2014

Amalan Sebelum Tidur

kredit : sumber
MP : Sharing is caring.....

Tinta Jumaat

sumber


MP : sharing is caring.....

MR & MRS Hafiezy Mini Giveaway

Rebut peluang menang Wang tunai RM50 : Top Refferal, Wang Tunai RM50 : Best Wishes , Monopod x 2 : Random.Org , 100 pcs Namecard Blog Vanilla & Chocolate + Bookmark . Siapa yang berminat sila tekan banner di atas . Terima kasih :)

Iklan Nuffnang - New Ford Fiesta

klik sini
Iklan Ford telah melekat di blog aku. Terima kasih nuffnang kerana terus memberi iklan-iklan yang menarik kat blog aku.  Apa yang menariknya kereta jenama 'FORD' ini ?

Tinta Jumaat


MP :  Semoga dijadikan panduan.......

Thursday, March 27, 2014

CPUV Nuffnang - Zinger Reloaded HotBox

klik sini
Alhamdulillah....Nuffnang masih lagi sayang kat blog aku.  Terkini CPUV terbaru dari nuffnang iaitu KFC Zinger Reloaded HotBox baru melekat kat sini.

Hadiah Kalendar Dari Blogger Syazwani


Ini cerita awal bulan Mac....aku dapat hadiah kalendar 2014 dari Blogger Syazwani.  Besarnya size kalendar nie.

Problem Kereta Kesayanganku


Kereta kesayangan aku buat hal lagi....kali ini lampu gear D (warna hijau) berkelip-kelip macam bintang di langit.  Kalau cantik tak per...tapi kalau ia berkelip-kelip bermakna ada big problem.

Apa Yang Menariknya Tudung Ariani ?


Apa yang menariknya tudung Ariani ini ?  Aku rasa takder yang menarik sangat pun. Tetapi disebabkan aku dah terima sms sebagai member dari pihak Ariani ....hati nurani ini memang melonjak nak tengok keluaran tudung terbaru.

Keyword 'MH370'

Keywords
Hits
kisah mh370
7
mh370
6
apa itu kotak hitam
6
kisah pulau perak
4
cerita mh370
3
apa teori konpirasi mh370
3
cerita mh 370
3
kisah mh 370
3
mh 370 ustad
3

Wednesday, March 26, 2014

Tahu Tak Apa Nama Sebenar MH370 ?

Tahu tak apa nama sebenar MH370 ?  Nama sebenarnya ialah 9M-MRO. Tetapi selepas ia hilang ia lebih dikenali dengan nama MH370.

Komputer Rosak


Komputer kat rumah aku buat hal lagi.  Kali ini hantar kat kedai tengok apa virus yang ada.  Ini model ACER yang lama selalu buat hal.  

Wordless Wednesday # 77



MP : Sharing is caring......

Pengambilan Calon Pegawai Kadet ATM di UPNM

Photo: Tawaran Menjadi Pegawai ATM di UPNM

Keistimewaan pegawai kadet upnm - Keistimewaan pegawai kadet upnm
[ ] Pegawai Kadet tajaan Kementerian Pertahanan layak mendapat kemudahan berikut:
Gaji
TAHUN            JUMLAHGaji Pokok
Tahun Asas    RM 1, 103.96
Tahun Satu    RM 1, 228.96
Tahun Dua     RM 1, 353.96
Tahun Tiga     RM 1, 478.96
Tahun Empat RM 1, 603.96
Tahun Lima    RM 1, 620.00
[ ] PERKARA JENIS ELAUN JUMLAH
Elaun Bulanan Khidmat RM 115.00
Sara Hidup RM 150.00
Insentif Khas RM 200.00

[ ] Imbuhan
Bayaran Imbuhan Tetap sebanyak RM80.00 sebulan sepanjang pengajian, elaun pakaian dan laim-lain imbuhan berdasarkan kelayakan semasa.
Bonus Tahunan

Adalah satu keistimewaan dan tertakluk kepada sokongan.
Kos Pengajian, Kos Penginapan dan Latihan Ketenteraan

Dibiayai sepenuhnya oleh Kementerian Pertahanan.
Ijazah dan Tauliah/ Jaminan Kerja

Calon tajaan Kementerian Pertahanan yang lulus pengajian akademik dan latihan ketenteraan akan dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda serta Tauliah jangka pendek. Selepas pentauliahan mereka akan berkhidmat sebagai pegawai berpangkat Leftenan Muda dalam ketiga-tiga perkhidmatan Angkatan Tentera Malaysia.
Lain-lain Tajaan

Pelajar awam dibenarkan memohon biasiswa/dermasiswa/pinjaman atau lain-lain bantuan kewangan dari badan-badan penganjur yang layak dipohon. Syarat dan peraturan penajaan dan pinjaman adalah tertakluk kepada pihak berkenaan. Antara penaja yang boleh membiayai pengajian di UPNM adalah seperti berikut:
Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN)
Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA)
Tabung Amanah Pendidikan Negeri
Kumpulan Wang Simpanan Pekerja
Yayasan Tenaga Nasional
Kementerian Belia Dan Sukan
Majlis Agama Negeri
Lain-lain
Latihan Ketenteraan

Latihan ketenteraan adalah diwajibkan kepada semua pelajar UPNM
Pelajar-pelajar Awam diwajibkan mendaftar sebagai anggota PALAPES. Mereka akan diberi elaun dan kemudahan-kemudahan lain semasa menjalani latihan ketenteraan.
Pelajar Awam yang berjaya menamatkan pengajian sehingga ke peringkat Sarjana Muda akan ditauliahkan sebagai Leftenan Muda dalam Pasukan Simpanan selepas tamat latihan ketenteraan
Tarikh Kemaskini: 2014

#Sharebanyak2
#Utkadik2yangberminat
#ATM
sumber
Pengambilan calon pegawai kadet untuk berkhidmat dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) telah dibuka sekarang.  Tarikh tutup permohonan sebelum 11 April 2014.

Wordless Wednesday # 76

Photo: #Respect

MP : sekadar perkongsian.......

Teori Konspirasi Mengenai Kehilangan MH370


MAAFKAN SAYA SEMUA...SAYA FAHAM SEKARANG WAKTU-WAKTU SUKAR BAGI KELUARGA MANGSA TRAGEDI #MH370 DAN SELURUH RAKYAT MALAYSIA...APA YANG NAK SAYA KONGSIKAN INI BUKAN NAK MENAMBAHKAN LAGI KESEDIHAN KELUARGA MANGSA....BUKA MINDA KITA....SEGALANYA BERKEMUNGKINAN...AL-FATIHAH...MEREKA PERLUKAN PEMBELAAN....

Tuesday, March 25, 2014

Apa Itu Kotak Hitam ?

sumber : Berita Minggu

MP :  Sharing is caring....

Ustaz Haron Din Bercerita Tentang Kisah MH370


Photo: Ustaz Haron Din Bercerita Tentang Kisah MH370

Ustaz Haron Din merupakan antara ulama yang disehani di Malaysia dan juga di dunia. 

Ini merupakan isi kandungan kuliah yang disampaikan oleh beliau selepas solat Maghrib di sebuah masjid:

1.Kembalilah semula kepada cara hidup Islam. Sistem berlandaskan agama Islam, kembali kepada Allah dan suruhan Allah. Hendak Insafl kerana kita sedang diuji oleh Allah.

2.Air di empangan makin kurang. Tiga per empat ,3/4 Malaysia berjerebu dan terbaru kes kehilangan pesawat MH370. Berpuluh-puluh kapal dan aircrafts cari namun tidak dijumpai. Allah nak ajar manusia bahawa ilmu kita ni sangat sedikit berbanding ilmu Allah.

3.Kalau diambil seluruh lautan dan seluruh pokok dan tumbuhan hingga habis untuk dijadikan tinta, masih tak mampu nak menulis kalimah Allah. Apatah lagi ilmuNya.

4.Jangan makan dan minum yang haram, jika kita langgar akan mengundang kemurkaan Allah lalu Allah akan turun bala.

5.Apa yang berlaku pada MH370 jadikan Malaysia tumpuan seluruh dunia. Allah malukan kita dengan peristiwa tikar terbang sehingga Arab Saudi kata kita biarkan syirik berleluasa. Memang itu yang berlaku sebenarnya. Allah hina negara kita dengan peristiwa macam ni.

6.Majoriti manusia tak melihat peristiwa yang berlaku dengan mata hati bukan mata kasar. Mata hati kita buta kerana banyak maksiat dan syirik. Allah ingatkan kita, minta maaf dan taubat denganNYA.

7.Bila dah 3 ke 4 hari tak jumpa baru nak ingat Allah. Baru nak solat hajat. Bagi yang terang mata hati..terus baca innalillahi wainna ilaihirojiuun sewaktu awal-awal peristiwa berlaku.

8.Beliau(Dr Harun din) mengeluarkan pendapat ikut pengalaman, beliau melihat Saudi Airline dan Brunei amat menekankan kepada juruterbang mereka bacaan doa(bagi yang muslim) sebelum melakukan penerbangan.

9.Kenapa kita tak berserah pada Allah dalam setiap permulaan perjalanan? Di malaysia ni, banyak sangat orang Islam percaya perkara khurafat, bomoh dah jadi kelaziman hinggakan orang buat tikar terbang di KLIA pun tiada orang Islam yang menghalang. Hingga 1 dunia tengok kebodohan dan kesyirikan yang berlaku di negara kita. Lihat dengan mata hati, itu penghinaan Allah pada kita.

Ustaz Haron Din merupakan antara ulama yang disegani di Malaysia dan juga di dunia. 
Ini merupakan isi kandungan kuliah yang disampaikan oleh beliau selepas solat Maghrib di sebuah masjid:

1.Kembalilah semula kepada cara hidup Islam. Sistem berlandaskan agama Islam, kembali kepada Allah dan suruhan Allah. Hendak Insafl kerana kita sedang diuji oleh Allah.

Salam Takziah Buat Krew Dan Penumpang MH370


MH370 Berakhir Di Lautan Hindi


PM STATEMENT ON MH370 – 24/03/14

" This evening I was briefed by representatives from the UK Air Accidents Investigation Branch (AAIB). They informed me that Inmarsat, the UK company that provided the satellite data which indicated the northern and southern corridors, has been performing further calculations on the data. Using a type of analysis never before used in an investigation of this sort, they have been able to shed more light on MH370’s flight path.

Based on their new analysis, Inmarsat and the AAIB have concluded that MH370 flew along the southern corridor, and that its last position was in the middle of the Indian Ocean, west of Perth.

This is a remote location, far from any possible landing sites. It is therefore with deep sadness and regret that I must inform you that, according to this new data, flight MH370 ended in the southern Indian Ocean.

We will be holding a press conference tomorrow with further details. In the meantime, we wanted to inform you of this new development at the earliest opportunity. We share this information out of a commitment to openness and respect for the families, two principles which have guided this investigation.

Malaysia Airlines have already spoken to the families of the passengers and crew to inform them of this development. For them, the past few weeks have been heartbreaking; I know this news must be harder still. I urge the media to respect their privacy, and to allow them the space they need at this difficult time ".


MP : Berakhir Di Lautan Hindi.....

Monday, March 24, 2014

Hari Tanpa Beg Plastik Setiap Jumaat & Sabtu Di Negeri Melaka



Negeri Melaka akan mengadakan hari tanpa beg plastik pada setiap Jumaat & Sabtu.  Ia bermula pada 1 April 2014 akan datang.

Monday Blues Dan Time Cuti Sekolah


Hari isnin hari ini merupakan hari yang agak monday blues.  Semuanya lewat, mood kerja agak slow dan moody.

Sunday, March 23, 2014

Lagu Gerak Khas Malaysia


MP :  Lagu ini menjadi kebanggaan Rejimen Gerak Khas....

Cuti Pertengahan Penggal Pertama


Cuti Pertengahan Penggal Pertama sudah tiba dan selama seminggu juga anak-anak kita merehatkan diri di rumah.

Boroi Itu Seksi


Istimewa di pagi ahad.... setelah memecah minda membaca beberapa artikel, pagi ini aku selitkan gambar di atas sebagai sarapan minda.....

Apa Yang Tiada Dalam Perkahwinan Islam ?



MP : Mudah-mudahan semoga ia dapat dikongsi bersama.....

Saturday, March 22, 2014

Asyik Layan Facebook Jer


Kalau asyik layan facebook jer....perut lapar, anak bising, suami marah.....
So tak reti-reti off kejap....pergi layan family dulu....

Hukum Memakan Daging, Isi Belangkas dan Telurnya


SUMBER

Sapa kat sini yang suka makan daging @ isi belangkas juga telurnya ?
Aku memang tak pernah makan dan aku tak berapa suka dengan telur belangkas.  Tak tertelan rasanya.....

Iklan Colgate Nuffnang


colgate maximum cavity protection plus sugar acid neutralizer
Klik sini

Terkini iklan CPC Campaign iaitu Colgate telah berkumandang kat blog aku.
Cuba klik sini kalau nak tahu apa yang menariknya iklan Colgate ini.....

Friday, March 21, 2014

GA Mac 2014 by Emas Putih

Assalamualaikum

Sila tekan banner di atas jika nak join.


oleh Emas Putih dan disponser oleh

Kalau Sudah Sakit Kepala




Petang tadi kepala tiba-tiba sakit berdenyut-denyut mungkin sebab stress atau penat dari semalam.

Tinta Jumaat


MP :  Salam jumaat......semoga hari ini diberkati.......

Tinta Jumaat


MP :  Hope ada good news hari ini...

Thursday, March 20, 2014

Hari Yang Meletihkan




Hari ini memang busy sangat.  Aku ada kes di Mahkamah bermula dari pagi sehingga petang jam 5.

Pulau Perak Malaysia

kredit : sumber

Kedudukan Pulau Perak ialah Latitude: 5° 42' 0 N, Longitude: 98° 55' 60 E, iaitu lebih kurang 45 minit penerbangan dengan Nuri dari TUDM Butterworth. Ia merupakan salah satu FOB (Forward Operation Base atau Pengkalan Barisan Hadapan) yang terletak di tengah-tengah Selat Melaka.

Duda Senang



SUNGAI KINABATANGAN, 17 MAC 2014 - Penduduk di sekitar Sungai Kinabatangan gempar apabila segerombolan Buaya Tembaga didapati terdampar di persisiran sungai jam 10.47 pagi tadi. Kehadiran buaya-buaya ini menarik orang ramai untuk melihat buaya-buaya ini sehinggakan pesisir sungai dipenuhi oleh orang ramai sekitar Kinabatangan.

Wednesday, March 19, 2014

Wordless Wednesday # 75


Photo: Untuk Kita Semua
MP :  Sharing is caring.....

Majlis Mesyuarat Agung PIBG Sekolah


Hari sabtu lepas ada majlis Mesyuarat Agung PIBG kali ke 40 di sekolah anak. So far aku memang tidak pernah miss untuk hadiri mesyuarat yang diadakan.

Wordless Wednesday # 74


MP : Sultan Melaka....?

Tuesday, March 18, 2014

ABC Dan Rojak Di Kampung Jawa Melaka

ABC
Hari ini aku ada kerja luar. Survey barangan elektrik di beberapa kedai area Bandar Melaka.  Masa on the way tengah hari tadi ada road block JPJ pulak betul-betul di lebuh AMJ, nasib baik tak kena tahan...lepas....cermin kereta aku memang gelap bukan tinted tapi chrome from Japan.....

Kisah Kentut

sumber - sekadar hiasan

Ketika mesyuarat sedang berlangsung antara para guru guru dan guru besar, tiba-tiba terdengar bunyi "phooooott" disusuli aroma yang kurang enak. Lalu para guru masing-masing memberikan komen:    

Askar Malaysia Yang Berani

Sekadar hiasan

Askar Malaysia yang berani.... Tersebutlah satu kisah pada masa dan lokasi
yang tidak dapat dinyatakan;
Ada tiga batalion askar iaitu askar dari Amerika
Syarikat, Russia dan juga Malaysia.

Monday, March 17, 2014

Perbarisan Tamat Latihan Perajurit Muda Lelaki Pengambilan 173/2013 Dan Wanita Pengambilan 35/2013


Photo: Perbarisan Tamat Latihan Perajurit Muda Lelaki Pengambilan 173/2013 Dan Wanita Pengambilan 35/2013

PORT DICKSON, 15 Mac 14 - Seramai 2,415 Perajurit Muda (2,249 Lelaki dan 166 Wanita) berjaya menamatkan Latihan Asas Perajurit Muda setelah 6 bulan mengharungi cabaran latihan yang bermula pada 2 Sep 13 di Pusat Latihan Asas Tentera Darat (PUSASDA). Kesemua mereka telah diraikan dalam satu  Perbarisan Tamat Latihan Perajurit Muda di Padang Kawad PUSASDA yang turut dihadiri oleh keluarga anggota masing-masing. Perbarisan kali ini turut menganugerahkan Perajurit Muda Mohamad Khatimi b. Wahid Satar sebagai penerima Perajurit Muda Akademik Terbaik. Perjurit Muda Muhamad Syafiq b. Razali sebagai Perajurit Muda Lelaki Kawad Terbaik. Manakala Perajurit Muda Wanita Kawad Terbaik dianugerahkan kepada Perajurit Wanita (W) Nor Fazira Izzati binti Mohd Redzuan. Jasmani Lelaki Terbaik dimenangi oleh  Perajurit Muda Nicholas Petius  dan Jasmani Wanita Terbaik dimenangi oleh Perajurit Muda Wanita Norirawati binti Abdul Wahab. Manakala Penembak Lelaki Terbaik dimenangi Perajurit Muda Wan Muhammad Akram bin Wan Azmi dan Penembak Wanita Terbaik dimenangi oleh Perajurit Muda Wanita Nor Fauzana binti Hashim.

Pelaksanaan latihan asas ini adalah untuk melatih dan melengkapkan mereka dengan pengetahuan serta kemahiran asas ketenteraan sebelum diserapkan dalam pelbagai Kor dalam Tentera Darat. Latihan ini dibahagikan kepada 8 Kompeni telah melalui 3 peringkat utama yang meliputi pembinaan karakter, pengetahuan am ketenteraan, latihan jasmani, pengendalian senjata, latihan kemahiran perang di samping pengukuhan kepada aspek kerohanian kepada mereka yang beragama Islam dan kelas Moral kepada yang bukan beragama Islam. Semua ini adalah untuk melahirkan Perajurit Muda Tentera Darat yang mempunyai nilai seorang modal insan berketerampilan, berpengetahuan serta berkemahiran. Perbarisan Tamat Latihan ini disempurnakan oleh Yang Mulia Jeneral Datuk Raja Mohamed Affandi b. Raja Mohamed Noor, Panglima Tentera Darat. Dalam salah satu intipati ucapan beliau, Perajurit Muda diingatkan bahawa pemilihan mereka dalam perkhidmatan ketenteraan merupakan satu pengabdian suci kepada negara, bangsa dan agama. Perajurit perlu faham bahawa penglibatan mereka juga memerlukan pengorbanan, keikhlasan dan tanggungjawab jitu bagi melahirkan Perajurit Muda yang mempunyai keyakinan diri, berketerampilan, berdisiplin dan patuh kepada arahan. Turut hadir, Timbalan Panglima Tentera Darat, Panglima Medan Tentera Darat, Panglima Wilayah Timur dan Panglima Latihan Tentera Darat.
sumber


Pada hari sabtu yang lepas 15 Mac 2014 berlangsungnya majlis tamat Latihan Perajurit Muda iaitu seramai 2,249 lelaki dan 166 Wanita.  Para Perajurit Muda berjaya menamatkan latihan selama 6 bulan dengan mengharungi cabaran latihan yang bermula pada 2 Sep 2013 di Pusat Latihan Asas Tentera Darat (PUSASDA) Port Dickson.

Laukku Cukup Masin


Entry ini mungkin agak klise sikit sebab aku nak story fasal harga makanan. Lauk daging lembu yang aku beli seperti gambar diatas berharga RM 7.00. Memang aku rasa mahal sebab cara pengiraan yang dibuat oleh cashier kedai itu agak mengelirukan.  Dalam masa yang sama aku beli 2 ekor ikan selar dan hanya kuah asam pedas.  Jumlahnya RM 16.00...mahu tak terkesima aku dengan kiraan harga makanan tu....

Sunday, March 16, 2014

Bumi Hang Tuah Dibasahi Hujan


hujan turun dengan lebatnya
Alhamdulillah ....akhirnya setelah hampir 2 bulan lebih hujan tidak turun di bumi Hang Tuah Melaka Bandaraya Bersejarah...semalam dengan disaksikan umat serata alam bumi Melaka telah dituruni hujan dengan lebatnya......

Sejarah & Fakta Boeing 777

sumber
  • Pesawat enjin berkembar ini dilancarkan pada Jun 1995.
  • Ia merupakan salah sebuah model Boeing yang paling popular untuk jarak jauh dan sederhana jauh.
  • Mengikut rekod ia telah melakukan sehingga 5 juta penerbangan seluruh dunia.