Wednesday, April 30, 2014

Konsert Kilauan Emas Musim Ke 4 - Minggu Kedua

Photo: Nantikan persembahan peserta #KilauanEmas4 dalam konsert kedua mereka dan rasai kehebatan sinaran jiwa muda jam 9.30 malam ini di Astro Prima dan Astro Maya HD

Malam ini merupakan Konsert Kilauan Emas Musim Ke 4 minggu kedua.  Untuk minggu pertama para peserta diberi kebebasan untuk menyanyikan lagu kegemaran masing-masing.

Nuffnang - Ribena Sparkling


Ribena
Iklan Ribena baru menjelma kat blog aku. Perisa blackcurrant menjadi memang sedap dan disukai ramai. 

Masih Tak Sihat Lagi


Semalam dah pergi klinik.  Doktor cakap sakit kepala ini berpunca dari stress, cuaca, pemakanan dan ada beberapa sebab lagi.  AKU STRESS......

Tuesday, April 29, 2014

Sakit Kepala Lagi


Semenjak boss aku balik dari Perth, dari semalam sehingga hari ini dan minggu ini sememangnya aku busy.

Segmen First Annivessary Blog Asha Lya

Klik Banner
Blogger Asha Lya ada buat segmen sempena first annivessary beliau.  
Jom klik banner untuk join.

Nuffnang - Whisper




Iklan terkini yang baru sahaja menjelma kat blog aku iaitu whisper.  Terima kasih buat Nuffnang dan Whisper yang sudi bekerjasama kat blog sini.

Monday, April 28, 2014

Soal Jawab Tentang Solat



Soalan:

Jika orang yang sedang solat itu ragu-ragu sama ada dia telah buang angin (kentut) atau tidak, atau dia merasakan sesuatu pergerakan dalam tubuhnya, maka adakah dia harus menghentikan solatnya atau dia teruskan saja?

Rezeki Semasa Menghadiri Mesyuarat PIBG Sekolah



Ini cerita petang jumaat lepas.  Aku telah menghadiri mesyuarat agung PIBG di sekolah MGS2 kat Tengkera.

Sunday, April 27, 2014

1st Mini GA by NaNie DeaN

klik banner
Jom klik banner untuk join.....
Giveaway ini akan berlangsung selama 2 minggu bermula 20 April 2014 dan tamat pada 4 May 14.

Nuffnang - Schick

Schick
Terkini iklan produk Schick baru nak mengelip-ngelip kat blok aku.  Terima kasih Nuffnang dan pengiklan yang terus bekerjasama baik di sini.

Nuffnang - Astro Gempak

klik sini

Iklan Astro Gempak mula melekat kat blog aku.  Apa yang ada di Astro Gempak terkini?

Saturday, April 26, 2014

Nuffnang - Singapore Airlines

klik sini
Terima Kasih Nuffnang kerana masih ada lagi iklan baru yang terus ingin bekerjasama kat blog aku.  Terkini iklan dari Singapore Airlines.

Nuffnang - Huawei Device

Huawei Device MY
klik sini
Huawei Device.....ada membuat promo honor 3C.  Ia bermula dari 21 April ~ 28 April 2014.  

Nuffnang - Clinique

CLINIQUE
Iklan CLINIQUE telah mula ada kat blog aku.  Kalau uolls perasan iklan nie jom klik kat sini.

Nuffnang - Estee Lauder

klik sini

Iklan dari Estee Lauder dah mula menerawang kat blog aku.  Apa yang menariknya iklan dari Estee Lauder?  Jom klik sini untuk mengetahui promo dan event dari pihak Estee Lauder.

Friday, April 25, 2014

WAKTU-WAKTU YANG DITEGAH MELAKUKAN SOLAT

sholat
kredit:sumber

Terdapat lima waktu yang telah dinyatakan oleh Sunnah sebagai waktu yang ditegah untuk melakukan sembahyang di dalamnya, iaitu:

1. Selepas sembahyang Subuh hingga terbit matahari.

Nuffnang - Michelin A Better Way Forward


Michelin Tyres

Ada iklan baru melekat lagi kat blog aku.  Kali ini dari tayar MICHELIN.  Terima kasih sekali lagi buat Nuffnang yang terus dan memberi ruang pengiklan-pengiklan untuk bekerjasama.

Sekitar Gambar Peserta Kilauan Emas Musim Ke 4


        Ben                            Raida                     Nordin

Seramai 13 orang peserta kilauan Emas Musim Ke 4 telah bertanding pada kali ini.   Tiada peserta yang tersingkir pada konsert pertama yang lalu.  Aku dah agak takkan ada peserta yang tersingkir dan mereka diberi peluang untuk melakukan yang terbaik pada konsert kedua.


          Selva                                            Arip

Aku suka dengan tema bebas pada minggu ini kerana peserta menyanyi lagu yang menjadi pilihan mereka sendiri.  Kehebatan vokal mereka pada malam konsert pertama lalu mendapat pujian dari para juri.  Peserta dari Sabah iaitu Ben memberikan kehebatan vokal yang tersendiri begitu juga Nas peserta dari Pahang.

Doa Sebelum Salam Ketika Solat



Berdoalah Sebelum Mengucap Salam..

Abu Hurairah menceritakan bahawa Rasulullah pernah berpesan melalui sabda Baginda yang bermaksud, “Apabila kamu tasyahud, maka mohonlah perlindungan Allah daripada empat perkara."

Thursday, April 24, 2014

Just Kidding

  Lucu, Spidol wallpapers
kredit : sumber

Sekadar hiburan......
Seorang nenek mencuri dengar perbualan sepasang remaja yang tengah dating di taman.
: Awak sayang saya?
: Sayang laa..

Servis Kereta




Hari ini kereta aku hantar servis...tukar minyak hitam dan repair sikit belting power stereng yang dah berbunyi-bunyi tu.

Wednesday, April 23, 2014

Kilauan Emas Musim Ke 4 - Konsert Pertama



Malam ini bermula Konsert Pertama Kilauan Emas Musim Ke 4 yang berlangsung di  Dewan Sri Putra, Bukit Jalil.   Ia juga boleh ditonton di kaca televisyen di saluran Astro Prima (105) dan Maya HD (135).

Nuffnang Iklan Rotavirus



Sekali lagi iklan pelik melekat sekejap kat blog aku.  Nuffnang suka bagi iklan kejap ada kejap takder kat blog.  Ada sesiapa perasan tak iklan Rotavirus melekat pagi tadi kat blog aku.

Lunch Mee Goreng Mamak


Lunch tadi aku makan mee goreng mamak.  Itu pun selepas pukul 2 petang baru dapat makan.  My colleague hari ini pergi makan kat luar, so aku kirim tapau jer ler.  Mentang-mentang ler boss dan sewaktu dengannya takder langkah panjang ler korang yea.

Mee goreng mamak ini harganya Rm3.50...banyaknya sampai aku tak habis makan. Memang sedap tapi tak berapa pedas.  Dah petang-petang ini pulak my colleague beli kuih lagi...mana nak sumbat nie...perut dah macam ketat jer nie....@ semenjak makan Harum Malam selera makan dah kurang...opss....

MP : Merdeka minggu nie...boss takder....

Lemak Jahat Dan Lemak Baik

Fakta Tentang Lemak Baik Dan Lemak Jahat


Hari ini aku nak share tentang lemak baik dan lemak jahat.  Macam lucu jer kan....rasanya masa belajar sains di zaman sekolah dulu aku tak pernah tahu ada lemak jahat dan lemak baik.  Tetapi rupa-rupanya ada 2 jenis lemak.

Pemilihan Awal Perajurit Muda Lelaki Tentera Darat - Pangkalan TLDM Lumut


kredit : picture

Sempena Karnival 1MINDEF di Pangkalan TLDM Lumut pada 26 & 27 Apr 2014, Tentera Darat Malaysia (TDM) mempelawa Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan memenuhi syarat untuk menghadiri sesi Pemilihan Awal Perajurit Muda Lelaki Tentera Darat.

Wordless Wednesday # 83

Tuesday, April 22, 2014

Nuffnang - Iklan Downy Parfum


Semalam aku perasan ada masuk satu iklan Nuffnang iaitu Downy Parfum. Tetapi iklan ni macam sekejap jer singgahnya kat blog aku.  Ada 4 bauan iaitu Mystique, Happiness, Passion dan Innocence.

1st Giveaway Sulaman Lace Heaven

http://fuzamusa.blogspot.com/2014/04/sulamanlaceheaven-1stga.html

Semua dijemput untuk sertai GIVEAWAY ini, tapi kenalah ikut syarat-syarat berikut:
  1. Follow blog Fuza, Follow Instagram Sulaman Lace Heaven, dan Follow blog Mia Liana

Segmen 12 Jam Bloglist #8 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Mei dan Jun 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 22 April 2014, iaitu tepat jam 11.15 pagi sehingga 11.15 malam nanti. Semua dijemput join.

Asam Pedas Instant Paste

Asam Pedas Instant Paste

Satu hari semalam memang memenatkan menyiapkan dokumen penting.  Balik jer rumah aku dah fikir nak masak yang ringkas dan instant.  Penat ler.......

Monday, April 21, 2014

No Monday Blues

sekadar hiasan

No Monday Blues.......Hari ini memang tiada monday blues.  Pagi-pagi dah busy....  Boss pulak call dari Perth dan menyuruh aku upload versi Viber kat Samsung Note 3 supaya senang dia nak call.  Maklum ler penggunaan viber selalu digunakan sekiranya my boss ke oversea.  Melalui viber kita boleh membuat free call.  Aku pulak memang tak guna viber, malas nak guna tapi nak tak nak terpaksa ler upload.

Sunday, April 20, 2014

Kupon Penjimatan Legoland


Bermula 17 April 2014  ~  30 April 2014 Tesco memberi kupon penjimatan Legoland sebanyak RM40 dengan belian RM 100 dan ke atas dalam satu resit kepada pelanggannya.

Chipsmore Twin Pack Free Foldable Shopping Bag


Salam Ahad......Apa aktiviti hari minggu ini?  Kalau di Negeri Selangor penduduk yang dikenakan catuan air sudah tentu sibuk menadah air atau balik kampung sekiranya tiada air.  Tetapi sampai bila catuan air ini akan dikenakan?

Saturday, April 19, 2014

Always Laugh When You Can

sumber

You will Laugh -

Five facts about You You You You You You You You You You You You You You You You You

1. You're so lazy You didn't read all the You's.

2. You didn't notice I put a Yoo.

Hadiah Top Komentator Di Blog Yumida

Keychain from Bandung

Hari ini Sabtu aku sememangnya kerja setengah hari.  Ingatkan boleh bersenang lenang hari ini.  Tetapi pagi-pagi boss aku dah whatsapp suruh siapkan dokumen dan e-mail padanya.  Now boss aku dah berlepas ke Perth, Australia pagi ini. Sebelum ke Perth banyak paper work dan message yang perlu disetelkan.

Rokok Tidak Sah

Photo: macam-macam jenis rokok seludup..-mz


MP :  No Smoking.....

Friday, April 18, 2014

Apakah Kegunaan Kulit Kayu Manis ?

Kulit Kayu Manis


Tahukah anda cinnamon atau kulit kayu manis

mempunyai kesan pemanasan terhadap badan atau dipanggil
thermogenic properties yang seterusnya akan membantu
anda membakar LEMAK.

Persoalan Solat



sumber


Adakah diterima amalan zakat dan puasa jika muslim tersebut tidak solat? 

Keyword 'Lahabau' Bahasa Orang Melaka ?

Keywords
lahabau bermaksud

Keyword 'Lahabau' ada melekat kat blog aku semalam.  Ini bermakna mungkin ada orang luar yang mencari maksudnya.

Tinta Jumaat

Photo
sumber
MP : Sharing is caring.....

Thursday, April 17, 2014

Kalau Dah Jodoh Tak Kemana...


Agak-agak ada tak yang berani lakukan begini...?

Fikir-Fikirkanlah.....


Ingatlah Allah Walau Di Atas Katil Yang Empuk (Al-Insyirah Lensa) Tags: danbo danboard danboardrevoltech
sekadar hiasan

Kalaulah seseorang tu tidur 8 jam sehari, bermakna ⅓ harinya,dia dah belanja untuk tidur. Oleh itu,kita katakanlah seseorang itu mendapat tempoh umur daripada Allah selama 60 tahun.  

Pokok Tecoma Namanya



Sana sini warna warni bunga Pokok Tecoma ini dimuat naik di media sosial. Pemandangan yang menakjubkan ini biasanya terdapat di negara Korea tetapi tahun ini kecantikan bunga-bunganya yang sedang berkembang dan berguguran seakan menggamit kita untuk berada di bawah pohonnya.

Pokok tecoma atau dikenali juga dengan pelbagai nama seperti pokok kertas tisu, pokok terumpit atau dalam bahasa Inggerisnya dipanggil Pink trumpet tree, Pink poui, Pink tecoma atau Rosy trumpet tree manakala nama saintifiknya adalah Tabebuia rosea dari family Bignoniaceae. Pokok ini dikatakan berasal dari selatan Mexico, ke Venezuela dan Ecuador. Ia telah ditemui tumbuh dari 1200 m paras laut dalam suhu di antara purata 20°C hingga 30°C dengan hujan tahunan melebihi 500 mm.


Sebenarnya pokok-pokok kertas tisu ini bukan sahaja sedang mekar penuh di Kedah, Pulau Pinang, Putrajaya, Melaka atau Johor Bahru, malah ianya juga sedang mekar kembang di San Jose, di Costa dan di kebanyakan negara di seluruh dunia.

Fenomena cuaca panas dan kering pada bulan Februari dan Mac yang lalu secara umumnya telah menyebabkan pokok tecoma ini berbunga kerana sifatnya yang memerlukan cuaca sedemikian untuk menggalakkan proses pendebungaan.

Bunga pokok tecoma bersaiz besar, dalam pelbagai nada warna iaitu merah jambu ke ungu, putih, merah dan muncul ketika pokok ini tidak mempunyai atau sangat sedikit daun.

Di Malaysia, pokok kertas tisu banyak ditanam sebagai tanaman landskap taman atau penghias sepanjang jalan atau dalam kawasan bandaraya kerana bentuk konopinya yang sesuai dijadikan sebagai pokok lindungan. Warna bunganya yang pelbagai menjadikan tanaman ini sering ditanam sebagai tanaman hiasan yang menarik apatah lagi ketika musim ianya berbunga.



kredit : sumber

MP :  Malaysia dah ada musim panas, musim luruh, musim bunga dan musim sejuk......