Monday, January 21, 2013

ANANDA ORANG TERKAYA DI MALAYSIA

Apa dah jadi dengan Robert Kuok sebagai orang pertama terkaya di Malaysia tahun 2012? Asetnya susut sebanyak RM 16.30 billion dan T.Ananda Krishnan telah memintas beliau sebagai orang pertama terkaya di Malaysia pada awal tahun 2013. 


KUALA LUMPUR – Bilionair telekomunikasi, T. Ananda Krishnan kini bergelar orang terkaya di Malaysia apabila memintas ‘Raja Gula’, Tan Sri Robert Kuok dengan mengumpul kekayaan bernilai RM30.56 bilion.
Menurut kaji selidik akhbar berbahasa Cina Nanyang Siang Pau, Ananda mendapat lonjakan baharu dari segi kekayaan apabila saham Astro Malaysia Holdings Bhd. disenaraikan di Bursa Malaysia pada tahun lepas.
Menurut kaji selidik itu, Kuok yang memiliki pelaburan dalam sektor perhotelan dan resort, perladangan serta syarikat perkapalan tercicir daripada kedudukan orang terkaya di Malaysia dengan nilai harta berjumlah RM29.4 bilion.
Kuok dinobatkan sebagai orang terkaya di Malaysia pada tahun lalu berdasarkan ranking majalah Malaysian Business dengan harta bernilai RM45.7 bilion tetapi kekayaan itu susut sebanyak RM16.3 bilion pada tahun ini.
Tempat ketiga pula dikuasai tokoh perbankan dari Public Bank, Tan Sri Teh Hong Piow dengan nilai aset berjumlah RM15.1 bilion, meningkat sebanyak RM2.36 bilion berbanding RM12.64 bilion pada tahun lalu.

Robert Kuok
T.Ananda Krishnan

Sumber : Kosmo
p/s : Ramai orang sudah kurangkan gula....
           Ramai orang lebih suka menonton rancangan ASTRO dan menggunakan MAXIS

1 comment:

  1. kaya betul dia ni..
    berkaitan denga duit dia tak ada masalah kan,,bestnya jadi kaya hehe

    ReplyDelete