Friday, February 28, 2014

ACARA SEMPENA HUT TENTERA DARAT KE-81

picture from wechat my son
1 MAC 2014 – Padang Kawad PUSASDA, Port Dickson

0800   Anggota perbarisan berkumpul
0820   Ketibaan dif-dif jemputan

Duit Kita Hak Kita


Picture di Pantai Puteri - sekadar hiasan

Salam Jumaat semua.....sekejap jer dah 28 haribulan....bulan februari nie rasa macam singkat jer, pantasnya masa berlalu.  Macam-macam hal berlaku dalam bulan ini.  Alhamdulillah segalanya dapat diselesaikan dengan baik walaupun ada yang belum dapat keputusan dan ada yang tergantung lagi.....

Tinta Jumaat

Photo: Harap maklum :p
sumber
MP :  Walau apa pun yang berlaku dalam percintaan jangan sesekali meroyan di facebook....

Thursday, February 27, 2014

Lawak Sampai Gila

sumber - layan jer picture danbo


JANGAN BACA SAMBIL GELAK.!!!!!!!!!

MAYBE ANDA AKAN DAPAT MUSIBAH HINGGA KE HOSPITAL GILERRRR.!!!!!!!!!!!!!!!

Berjoging Di Stadium Tun Fatimah


Nie story petang sabtu yang lepas.  Aku bersama my kiddos telah ke Stadium Tun Fatimah di Bukit Serindit untuk berjoging.

Wednesday, February 26, 2014

Lori Tangki ATM Digunakan Bagi Menghantar Air

sumber : google


Air...Air...Air...Negeri Selangor telah dikenakan catuan air bermula semalam. Ada tempat langsung tak der air terpaksa lori-lori tangki menghantar air ke kawasan-kawasan tertentu.  Ada tempat selain dari lori SYABAS, lori tangki ATM digunakan seperti gambar di atas.

Wordless Wednesday # 69

Photo: Hidup Umpama Roda adakalanya Di atas adakalanya di Bawah 
Ingatlah..

Renungan buat semua..

SHARE|LIKE|COMMENT|RENUNGKAN

Semoga semuanya mendapat manfaat..
Ikhlas tak terbatas dari (y) Resepi kasih sayang (y)
sumber


MP :  Sharing is caring......

Wordless Wednesday # 68

Photo: Who want the truth??
sumber
MP : You Want The Truth ?

Tuesday, February 25, 2014

Segmen: Cari Kenalan & Bloglist Mawar Putih

Assalamualaikum,

Segmen: Cari Kenalan & Bloglist Mawar Putih

Ini adalah segmen percubaan pertama dari blogger Mawar Putih. Sila luangkan masa anda untuk berkongsi segmen menarik ini.hehe..Kenapa menarik? Sebab ini segmen 2 in 1.

Selain daripada tambah follower atau bahasa manis...kenalan, Mawar Putih juga akan sediakan satu ruangan khusus untuk BLOGLIST SEPANJANG TAHUN 2014. Cepat...jangan lepaskan peluang keemasan untuk Mawar Putih blogwalking ke blog anda setiap masa.

Kad Kahwin Facebook

Beras kunyit kami taburi. Air mawar direnjis wangi. Undangan kami setulus hati. Harap sudi datang merai....


Minggu lepas anak aku tengok kat peti surat ada terselit kad jemputan kahwin.  Bila buka tengok kad jemputan ini patternnya macam facebook.

Sarawak Ranger - Pasukan Elit Pertama Asia Tenggara

Photo: Sarawak Ranger – Pasukan Elit Pertama Asia Tenggara
 
Pasukan Elite Pertama Asia Tenggara 1951 ( Sarawak Ranger ) atau lebih dikenali dengan nama The Headhunter Team. Mereka ini juga pernah mendapat mendapat pengiktirafan Pasukan Terbaik Dunia pada ketika itu oleh Sir Gerald Templer ... Antara kejayaan dan pengiktirafan :

1. Pasukan Penjejak Terbaik Dunia – menewaskan pasukan komunis ketika zaman darurat disekitar Temasik ( Singapura), Malaya ( Sem. Malaysia ), Siam ( Thailand ).

2. Sebilangan nya pernah dihantar ke Vietnam bagi membantu tentera Amerika menentang Viet Kong pada ketika itu.

3. Pasukan yang mempunyai taktik serangan gerila paling digeruni pada ketika itu,hinggakan pasukan elite British SAS ( Special Air Service ) tidak mampu menandingi pasukan ini pada ketika itu,dan sebilangan jurulatih SAS ini mendapat latihan tidak formal dari pasukan ini.

4. Pasukan ini juga yang mampu menewaskan PARAKU / tentera Indonesia yang kebanyakannya kebal / halimunan / mampu menghilangkan diri ketika era kofantrasi. Pernah diakui oleh mantan presiden indonesia pada ketika itu Sukarno – ” Tentera Iban ini datangnya tidak diundang, saat pergi semua bala tenteraku hilang nyawa ... banyak yang bercerai badan dan kepala. Mereka sungguh pantas hinggakan tidak terlihat oleh mata manusia”.

5. Warisan pasukan ini juga bertanggungjawab dalam menjaga keamanan ketika rusuhan kaum pada 13 Mei, kerana kebanyakkan mereka berpendirian natural tidak menyebelahi mana-mana kaum.

6. Pasukan ini juga merupakan satu-satunya pasukan keamanan di dunia yang mempunyai kepakaran dalam pertempuran jarak dekat. – diakui oleh KOPASUS ( Tentera elite Indonesia ).
Sumber – ATM
sumber


Pasukan Elite Pertama Asia Tenggara 1951 ( Sarawak Ranger ) atau lebih dikenali dengan nama The Headhunter Team. Mereka ini juga pernah mendapat mendapat pengiktirafan Pasukan Terbaik Dunia pada ketika itu oleh Sir Gerald Templer ... Antara kejayaan dan pengiktirafan :

Monday, February 24, 2014

Pakaian No. One Dress

sumber google


Pakaian istiadat ini dipakai semasa Panglima 1 Divisyen datang melawat kawasan Kem tentera di tempat beliau bertugas minggu lepas.  Kebetulan ramai yang pergi operasi masa lawatan panglima berkenaan, maka beliau terpilih untuk memakai pakaian ini. (bukan semua anggota dapat memakai one dress) 

Diari Seorang Tentera Untuk Isteri

sumber : google
Petikan ini aku ambil dari wechat anak aku yang berkhidmat sebagai anggota tentera.  Sekarang sedang bertugas di Sabah.

Program Sambutan Hari Tentera Darat Ke-81

kredit : sumber
Di sini aku nak share 'Program Sambutan hari Tentera Darat Ke-81' seperti yang tertera pada jadual di atas.

Sunday, February 23, 2014

Duit BR1M


BR1M......Sana sini orang bercerita mengenai BR1M.  Ramai yang dah dapat BR1M yang dibayar melalui akaun bank penerima.  

Barang Zalora Dah Sampai


Servis Zalora memang pantas pagi rabu lepas aku order, keesokannya hari khamis petang barang yang aku order dah sampai.  Penghantarannya menggunakan courier G-Dex.

Saturday, February 22, 2014

Nak Tukar Header Blog Baru


Kalau uolls buka blog aku tiba-tiba nampak picture header 'landrover tentera yang tarik meriam'....saja jer letak...testing nak tukar header sebenarnya....

Keyword 'Raya' Lagi

Keywords
suasana raya taman cempaka melaka


Hai....dah ramai mula serach persiapan raya pada tahun ini.  Keyword raya lagi terus menjadi perhatian perhatian.  Untuk pengetahuan Taman Cempaka terletak di Peringgit Melaka.

Keyword ' Asal Usul Ananda Krishnan'

Keywords
asal usul ananda krishnan


Rentetan dari entry 10 orang terkaya di Malaysia semalam, keyword 'asal usul Ananda Krishnan' melekat kat blog aku.

Friday, February 21, 2014

10 Orang Terkaya Di Malaysia

Mokhzani, Azman antara 10 terkaya
SUMBER
Pagi tadi terdengar info di radio sinarfm mengenai 10 orang terkaya di Malaysia.  Robert Kuok tetap mengungguli antara yang terkaya.

Tinta Jumaat


sumber : facebook

MP : Sharing is caring....

Keyword Engku Emran Dan Mawar ?

Keywords
Hits
engku emran dan mawar
2


Apa pulak keyword 'engku emran dan mawar' melekat kat blog aku ini....?

Thursday, February 20, 2014

Kenali Denggi

Photo: Kerajaan Akan Perangi Denggi Habis-Habisan #Malaysia

PUTRAJAYA - Pengasapan akan dilakukan di 10 kawasan panas denggi untuk membunuh larva dan nyamuk dewasa selama empat minggu berturut-turut selepas kerajaan mengambil keputusan memerangi penyakit ini habis-habisan.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr S.Subramaniam berkata mekanisme pengasapan mingguan menggabungkan penggunaan serentak racun serangga dan temephos akan bermula minggu ini.

Bagaimanapun lokasi-lokasi terbabit akan dimaklumkan kemudian.

Kementerian juga akan menganjurkan pembersihan besar-besaran terhadap kesemua 10 kawasan panas denggi pada 2 Mac membabitkan pihak berkuasa tempatan dan kawasan kejiranan.

"Setakat ini, kira-kira 50 peratus daripada mereka yang datang ke hospital awam dengan aduan demam telah menerima diagnosis awal.

"Kami berharap mereka yang mengesyaki mempunyai gejala denggi supaya jangan berlengah mendapatkan rawatan di hospital awam kerana komplikasi boleh menjadi lebih buruk jika mereka tidak mengambil tindakan dengan segera," kata Dr Subramaniam pada sidang akhbar di sini, Rabu.

Sementara itu, data kementerian terus menunjukkan peningkatan kes denggi pada minggu lalu, dengan lonjakan sebanyak 68 kes (atau 3.1 peratus) daripada 2,197 kes yang dicatatkan minggu sebelumnya.

Ini menjadikan jumlah keseluruhan kes denggi tahun ini kepada 13,915, iaitu 302.2 peratus atau 10,455 kes lebih daripada apa yang dicatatkan dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Enam kematian berkaitan dengan denggi dilaporkan minggu lepas, menjadikan jumlah kematian denggi kepada 25 kes atau lebih 17 kematian berbanding tempoh yang sama tahun lepas.

Selangor kekal negeri dengan bilangan tertinggi kes denggi setakat ini tahun ini (7,507 kes), diikuti Kuala Lumpur dan Putrajaya (1,395 kes), Perak (966 kes), Johor (943 kes) dan Negeri Sembilan (858 kes).
Jabatan Penerangan Malaysia

Penyakit denggi semakin meningkat naik di setiap negeri.

Apa Itu H12 Media ?

                                                                klik sini

Apa itu H12 Media?  Menarik ker? Pelbagai cerita aku dengar tentang H12 Media.  

COKOLAT COKOLI SEGMEN BY TENGKUBUTANG

segmen

Segmen berlangsung dari sekarang 18.2.2014 hingga 20.2.2014 jam 10.00 malam....

Keyword 'Make up Untuk Hari Raya'

Keywords
Hits
make up untuk hari raya
9




Semalam bukan 'keyword Erra Fazira' jer yang datang menyinggah kat blog aku. Tetapi ada jugak terselit keyword 'make up untuk hari raya'.

Wednesday, February 19, 2014

Wordless Wednesday # 67

Photo: (free Caption)
sumber

MP : Ada berani....?

Shopping Di ZALORA

Zalora


Attract 413
Zalora

Pagi tadi aku ada order kasut sukan dari Zalora.  Actually inilah first time aku order barang dari Zalora.  Itu pun kenangkan aku ada terima voucher discount RM 50 dari Zalora.  Storynya ada di sini.

Wordless Wednesday # 66

sumber
MP : Pernah naik tak...?

Keyword ' Erra Fazira'

Keywords
erra fazira bercerai disebabkan
kisah erra bercerai image


Semalam kisah perceraian Erra Fazira menjadi hits di dada akhbar online, facebook dan radio.  Info terkini di radio pun ada berita penceraian beliau. Sampaikan keyword erra fazira pun boleh terlekat kat blog aku.

Tuesday, February 18, 2014

Kadar Dividen KSWP 6.35 % Bagi Tahun 2013

DIVIDEN KWSP 2013: 6.35% TERTINGGI DALAM 10 TAHUN
sumber
Kadar dividen 6.35% merupakan bayaran dividen tertinggi sebanyak RM31.20 bilion dibayar kepada ahli KWSP.  Ia merupakan kadar tertinggi dalam tempoh 10 tahun.

MESSTIN KARAT

kredit : sumber


Dalam perjalanan admin menyudahkan tugasan, ada masa-masanya admin akan singgah di mana-mana tempat menghilangkan lelah.  Yelah....ride sorang-sorang....jauh-jauh....kejar deadline, mana tak letihnya dan antara tempat feveret admin adalah tempat-tempat yang terletak di kampung-kampung. Kenapa? Sebab di kawasan kampung ni, terutamanya di kedai-kedai kopi....macam-macam manusia dengan pelbagai ragam dan kisah yang kita akan jumpa.  Berbeza dengan di bandar, mereka yang di kampung ni...rata-rata admin jumpa adalah jauh lebih mesra.  Walaupun mereka tak kenal kita dan satu lagi ramai juga di kalangan yang admin jumpa ni adalah mereka-mereka yang pernah berkhidmat dalam pasukan keselamatan.

Mengapakah Doa kita Selalu Tidak Dimakbulkan Allah ?

sumber

Monday, February 17, 2014

Segmen : Paly ajak korang baca entri ini !


Paly
Jom join segmen dari blogger Paly.

Bentuk-Bentuk Hukuman Yang Dilarang Terhadap Murid




Info di atas aku jumpa di facebook, so aku kongsikan bersama buat semua yang bergelar guru, pelajar dan ibu bapa.  Peranan guru di era globalisasi ini makin rumit, kena kuatkan mental dan fizikal bagi menghadapi karenah pelajar sekarang.

Lunch Di MarryBrown


Ini cerita minggu lepas time lunch aku tak tahu nak makan apa...asyik makan nasi jer, sesekali tukar selera pulak.  Aku singgah restaurant MarryBrown di Cheng, Melaka.

Stesen KTM Batang Melaka Beroperasi Semula

sumber
Stesen Keretapi Tanah Melayu (KTMB) Berhad Batang Melaka, memulakan perkhidmatan mengambil dan menurunkan penumpangnya bermula 7 Februari 2014.

Lagu PerwiraKu

kredit : sumber

Salam isnin.....Hari pertama bekerja di pagi isnin ini kita haruslah bersemangat, jangan mengada-ngada nak monday blues sangat.....Nah hayati baik-bait lirik lagu perwiraku.....

Sunday, February 16, 2014

Dapat Angpow


Ini cerita minggu lepas....selepas bercuti panjang dari Chinese New Year, kita orang pun naik kerja semula pada 4 Februari.

Iklan Popular Book Dari Nuffnang

Photo: Here are some exciting news for holders of Baucar Buku 1 Malaysia (1 Malaysia Book Voucher)! Spend RM250 worth of BB1M in any POPULAR outlets and get RM50 Gift Voucher + 1 year POPULAR Card for FREE* while those who spend RM150 worth of BB1M will get RM10 Gift Voucher + 1 year POPULAR Card FREE*!

That's not all! Grab your share of 200 prizes worth RM 70,000 with your BB1M! Just click on this link http://bit.ly/BB1MContest2014 to find out how! 

***

Berita hangat untuk pemegang Baucar Buku 1 Malaysia! Belanjakan sebanyak RM250 BB1M di mana-mana kedai buku POPULAR dan mendapat baucar bernilai RM50 + 1-tahun Kad POPULAR PERCUMA* atau belanjakan sebanyak RM150 BB1M dan mendapat baucar bernilai RM10 + 1-tahun Kad POPULAR secara PERCUMA*

Anda juga berpeluang untuk memenangi 200 hadiah bernilai RM 70,000 dengan BB1M anda! Klik pada http://bit.ly/BB1MContest2014 untuk sertai sekarang!
klik sini
Semalam tengah leka membaca komen kat blog aku, tiba-tiba nampak ada iklan baru dari nuffnang.  Iklan Baucar Buku 1 Malaysia (1 Malaysia Book Voucher) dari Popular Book telah naik kat sini. Klik kat sini untuk tengok apa yang menariknya iklan ini.

Saturday, February 15, 2014

Semangat Leftenan Adnan Saidi


Photo: Hari ini ... 13 Feb 14 ... Hari pertama Pertempuran Pasir Panjang antara Briged 1 Malaya dan Tentera Jepun merupakan sebahagian sejarah RAMD. Esok 14 Feb 2014 merupakan ulangtahun kematian Lt Adnan Saidi, Ketua Plantoon No. 7 Komp C, Rej Askar Melayu dalam pertempuran di Bukit Candu, Singapura. Diusia 27 tahun beliau terkorban telah memperlihatkan semangat perjuangan dan keberanian tiada bandingan ... Alfatihah untuk Lt Adnan Saidi dan mereka yang terkorban.
credit : sumber

Sepatutnya entry ini disiarkan pada 13 Februari lepas, tetapi atas kesibukan dan sebab-sebab tertentu baru hari ini aku siarkan.  Entry ini menjadi sumber pengetahuan dan rujukan agar ia tidak menjadi hanya sejarah sahaja tetapi semangat pejuang yang ada pada Lt. Adnan Saidi menjadi penyuluh jati diri sebagai rakyat Malaysia yang cintakan keamanan.

Terima Kasih Kawan

Nuffnangers who recently viewed your blog

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
MP :  terima kasih kawan sebab sudi singgah kat blog sini........