Semangat Leftenan Adnan Saidi


Photo: Hari ini ... 13 Feb 14 ... Hari pertama Pertempuran Pasir Panjang antara Briged 1 Malaya dan Tentera Jepun merupakan sebahagian sejarah RAMD. Esok 14 Feb 2014 merupakan ulangtahun kematian Lt Adnan Saidi, Ketua Plantoon No. 7 Komp C, Rej Askar Melayu dalam pertempuran di Bukit Candu, Singapura. Diusia 27 tahun beliau terkorban telah memperlihatkan semangat perjuangan dan keberanian tiada bandingan ... Alfatihah untuk Lt Adnan Saidi dan mereka yang terkorban.
credit : sumber

Sepatutnya entry ini disiarkan pada 13 Februari lepas, tetapi atas kesibukan dan sebab-sebab tertentu baru hari ini aku siarkan.  Entry ini menjadi sumber pengetahuan dan rujukan agar ia tidak menjadi hanya sejarah sahaja tetapi semangat pejuang yang ada pada Lt. Adnan Saidi menjadi penyuluh jati diri sebagai rakyat Malaysia yang cintakan keamanan.

" Pada ... 13 Feb dan 14 Feb ... Hari pertama Pertempuran Pasir Panjang antara Briged 1 Malaya dan Tentera Jepun merupakan sebahagian sejarah RAMD. Pada 14 Feb 2014 merupakan ulangtahun kematian Lt Adnan Saidi, Ketua Plantoon No. 7 Komp C, Rej Askar Melayu dalam pertempuran di Bukit Candu, Singapura. Di usia 27 tahun beliau terkorban telah memperlihatkan semangat perjuangan dan keberanian tiada bandingan ... Alfatihah untuk Lt Adnan Saidi dan mereka yang terkorban. "


Photo
credit : sumber

Zairulshah Zaini's photo.
credit : sumber

credit : sumber
Lagi kisah Leftenan Adnan ada di sini.

MP :  Kita mahukan semangat dan jati diri yang ada pada Lt. Adnan mengalir membasahi darah setiap rakyat Malaysia....jangan jadi bangsa yang pengecut dan tunduk kepada kemungkaran....Al Fatihah buat Lt. Adnan Saidi.....bangga dengan Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD).....
Meremang bulu roma ini semasa menaip entry ini tadi di kala waktu hampir senja....Amin.....

Comments

Popular posts from this blog